From the monthly archives: September 2011

Millennium Books a încheiat un contract de parteneriat cu TexaRom LLC, firma prietenilor noştri Kelly şi Bogdan Bucheru, pentru editarea volumelor publicate de noi în format digital şi distribuţia lor prin intermediul celor mai importante librării online din lume. De ieri putem raporta cu mîndrie un prim rezultat concret.

POVESTIRI FANTASTICE, culegerea care adună laolaltă cele mai bune poveşti ale lui Michael Haulică, este disponibilă de-acum şi în format electronic, deocamdată numai pentru posesorii de Kindle (dar vor urma şi alte formate cît de curînd, vă vom ţine la curent), pe Amazon.com, Amazon.co.uk şi Amazon.de.

Desigur, dacă sînteţi adepţii fideli ai cărţii tipărite, volumul poate fi achiziţionat şi în formatul pe copaci morţi, aici.

În zilele ce vor urma, şi în continuare pînă la sfîrşitul anului, TexaRom va publica, în colaborare cu Millennium, peste douăzeci de titluri, care mai de care mai ademenitoare pentru amatorii de F&SF de bună calitate de la noi. Vă vom anunţa pe măsură ce acestea vor deveni disponibile.

 

Comunicat de presă

Data: 26.09.2011

Locuri libere la primul atelier IDC de creative writing, din 1 octombrie

AdLittera Project organizează pe 1 octombrie, la Serendipity Tea, primul atelier de creative writing din cadrul concursului național de debut literar „INCUBATORUL DE CONDEIE” 2011 (IDC).

Accesul la atelierul coordonat de scriitoarea Monica Ramirez este liber, numărul maxim de locuri fiind 16. Zece locuri sînt rezervate concurenților înscriși în IDC, iar cîte două locuri pot fi îștigate de fanii Facebook ai AdLittera Project, de prietenii Google+ ai AdLittera PRO-CSR și de către membrii TpU (Toți pentru Unu), răspunzînd la întrebarea “Ce simți când scrii?”.

Atelierul este primul dintr-o serie de evenimente similare dedicate scrierii creative ce vor fi organizate de AdLittera Project împreună cu Ed. Ramirez Books în fiecare sîmbătă, începînd cu 1 octombrie, pe perioada desfășurării Concursului IDC 2011.

Pentru înscrieri în concursul IDC, citiți Regulamentul concursului aici.

CIPRIAN BURCOVSCHI

Fondator AdLittera Project

Director General d’Avid Boutique

Tel.: +40 748 221 027

E-mail: [email protected]

 

Pe  BookBlog, o recenzie la Carrie, de Stephen King, semnată de Andrea Balint.

Tot despre o carte a lui Stephen King, Under the Dome, scrie Adina Barvinschi pe Blog de cărți. Veți descoperi în însemnarea respectivă și cîteva rînduri despre Insula prefericiților, de August Strindberg.

Pe blogul lui, Scriptorium, Alexandru Ioan Despina a scris zilele trecute despre povestirile publicate în Gazeta SF , nr.10 (septembrie 2011).

Și tot acolo Alexandru Ioan Despina a scris despre povestirile publicate în revista Suspans, nr.16 (septembrie 2011).

 

By Light Alone – Adam Roberts
Gollancz 2011

Am fost sigur că după Land of Headless, Adam Roberts şi-a încheiat evoluţia literară. Yellow Blue Tibia m-a pus puţin pe gînduri, dar după ce am citit acest roman mi-am dat seama cît de mult am greşit. Vocea lui Adam Roberts continuă să evolueze pe căi complet noi şi fascinante. Păcat că scriitorul britanic nu este tradus și la noi.

By Light Alone este povestea unei lumi în care nevoia de a mînca a fost eradicată prin modificarea genetică a părului, astfel încît acesta să fotosintetizeze lumina soarelui. Ai crede că avem parte de o utopie. Greşit! În mîinile lui Roberts această poveste devine o distopie în care săracii îşi lasă părul să crească şi devin şi mai săraci, iar bogaţii se tund foarte scurt, consumă mîncare așa cum consumă lumea actuală ultima modă în materie de vestimentaţie, şi devin şi mai bogaţi.

Descotorosindu-se de foame, Adam Roberts (aproape ca un pacient care se dezbracă pentru a putea fi examinat mai bine de medic) descrie o imagine mai limpede, dar tulburător de înfricoşătoare a propriei noastre lumi, a societăţii în care trăim, a familiei, a soţilor şi soţiilor noastre, a copiilor noştri.

Explorăm această lume prin ochii a patru personaje principale fascinante, fiecare fiind vocea unuia dintre cele patru capitole: George Denoone un “super-bogat” plictisit şi blazat, dar a cărui viaţă va fi întoarsă pe dos în timpul unui sejur la schi în Turcia de răpirea fiicei sale Lysa (care este vocea celui de-al doilea capitol), Marie Lewinsky, soţia acestuia, şi Issa, o fată aparţinînd săracilor, care va porni într-o odisee ce va transforma lumea. Aceste patru poveşti se ciocnesc, apoi se despart de mai multe ori, pentru ca în final toate firele să conveargă şi să ţeasă împreună ceva cu totul neaşteptat şi şocant.

Proza, ca de obicei la Adam Roberts, este superbă, aducîndu-mi aminte de Margaret Atwood. Dar în această carte proza lui Roberts nu este la fel de bună ca a scriitoarei canadiene, este mai bună. Şi să reuşeşti acest lucru în timp ce jonglezi cu personaje şi lumi SF nu este puţin lucru. Din fericire pentru noi, Roberts a reuşit să depăşească barierele mentale care o opresc pe Atwood să exploreze teritorii noi şi interesante.

By Light Alone este poate cea mai bună carte a lui Adam Robets. O recomand tuturor. Este o carte care exemplifică perfect cît de extraordinar poate fi SF-ul, cum poate face tot ceea ce realizează cărţile mainstream prin proză bună şi personaje profunde, dar făcînd, vorba lui Jo Walton, şi ceva în plus.

Nota: 5/5

Tudor Ciocârlie

 

Alexandru Ioan Despina scrie pe blogul lui despre cartea lui Marian Coman, Fingers and other fantastic stories.

Adrian Buzdugan (cu Capela excomunicaților, Humanitas, 2010) și Oliviu Crâznic (cu …și la sfîrșit a mai rămas coșmarul, Vremea, 2010) sînt pe listele supuse votului de Agenția de carte, ca o avanpremieră la Premiile Asociației Scriitorilor București pentru 2010. Categoria la care participă cei doi este cea de Debut.

Nu știm la ce ajută acest vot, care-i este scopul, dar vom avea totuși o imagine a receptării acestor cărți de publicul cititor. Dacă încă nu ați votat, puteți s-o mai faceți pînă la 13 octombrie, ora 21.00.


Pe site-ul SRSFF poate fi urmărită înregistrarea emisiunii tv Știință și imaginație (TVRM) din 8 august a.c. în care Alexandru Mironov i-a avut ca invitați pe Cristian-Mihail Teodorescu și Eugen Lenghel.

O altă înregistrare tv (de la televiziunea suedeză Swedish Educational Broadcasting, de astă dată) către care site-ul SRSFF pune un link este cea a dezbaterii din cadrul Eurocon 2011, la care au participat Cristian-Mihail Teodorescu și Marian Truță. Mai multe amănunte despre înregistrare aici.

Pe același site este publicată proză de Victor Martin („Lumea zăbrelelor de pușcărie“) și Camelia Pantazi Tudor („Regăsire“).

 

Săptămîna aceasta puteţi comanda setul de volume apocaliptice apărute la Millennium cu o reducere de 50%:

  • Cronicile Apocalipsei 1: Supravieţuitorul de Simon Spurrier
  • Cronicile Apocalipsei 2: Vindecătoarea de Rebecca Levene
  • Sfîrşitul lumii: povestiri despre Apocalipsa, antologie editată de Martin H. Greenberg (în care veţi găsi texte semnate Neil Gaiman, George R. R. Martin, Robert Silverberg, Orson Scott Card, Roger Zelazny, Poul Anderson, Arthur C. Clarke, Lucius Shepard, Nancy Kress etc.)

…Aşadar, aveţi ocazia să citiţi peste o mie de pagini apocaliptice cu numai 50 de lei plus taxele de expediere (6 lei colet cu ramburs prin Poşta Română, taxele integrale de expediere şi ramburs prin Fan Curier). Oferta este valabilă în perioada 26 septembrie – 2 octombrie , iar comenzile pot fi expediate de aici sau la una dintre adresele din pagina de contact.

 

Cenaclul „Wolf’s Pack” de literatură SF, fantastică şi horror (sau de oroare, cum zicem în limba maternă) a ieşit „în lume”. Întîi s-a produs la Suceava (sîmbătă, 10 septembrie a.c., ora 12.00) – dar despre asta au scris deja alţii (Monitorul de Suceava etc). Apoi, mai exact pe 18 septembrie a.c., ora 16.00, s-a repliat la reşedinţa iniţiatorului său, Cristian Lucian Oancea; adică undeva, în Pipera, oarecum în calea avioanelor de la Aeroportul Internaţional „Henry Coandă” – însă şi despre asta au scris deja alţii (SRSFF etc.). Ce-i mai rămîne să vă comunice „comunicatorului” oficial?

Grea misie. Copleşit de răspundere, i-am cerut detalii onorabilului tătic al fostei „păturici”, actualmente „haită”: Luciane, ai vreo schemă în minte? „Ha?” Cum trebuie să arate „comunicatul” nostru? „Vezi şi tu…”, zice, şi pe bună dreptate: Pămîntul e sufocat de comunicate emise pe toate canalele de presă; dar… Auzi, Lucian, trebuie să menţionez numele tuturor participanţilor? „Sponsorii trebuie neapărat!”, zice. Dar participanţii? Că au fost 19 suflete! Scriitorii Florin Pîtea şi Oliviu Crîznic, jurnalista Laura Sorin, fani, chiar şi un autor care a debutat pe „Amazon”, Emanuel Grigoraş! Pînă şi plasticienii au avut un reprezentant notoriu, Valentin Ionescu, ai văzut? „Văzut, dar şi sponsorii, sponsorii!”, o ţine Lucian pe-a lui. Aoleu, aşa-i, sponsorii sînt importanţi! SONY Playstation, www.gameshop.ro, „Wolf’s Pack” însuşi! „Da, da!”, se înfoaie Lucian, „şi Editura Millenium Books, www.cadourihaioase.ro, capisci?” Capisci şi mai cum?, îl întreb, pornit pe notat. În sfîrşit…

Au citit Ovidiu Petcu şi Balin Feri (ultimul, cale de trei avioane). Fiecare text a fost comentat cu vîrf şi-ndesat de mai toţi participanţii: s-a vorbit despre utilizarea limbii romîne la cote înalte de expresie artisică, s-au discutat originalitatea acţiunii şi veridicitatea tramei, s-au făcut calcule privind viteza personajelor extraterestre în raport cu iuţeala privirii omeneşti… şi, desigur, s-a bîrfit savuros la adresa păguboasei „împărţiri” a literaturii în „mainstream” şi „SF”. Şi cîte şi mai cîte.

La sfîrşitul şedinţei (cam pe la ora 20.00), Lucian le-a reamintit celor de faţă numele sponsorilor, moment în care a răsplătit curajul autorilor şi al comentatorilor cu premii constînd în cărţi, un tricou, o şapcă… ba chiar şi o chitară bas, donaţie pentru Atlantykron din partea „Wolf’s Pak”.

Rămînem recunoscători tuturor sponsorilor şi, nu în ulimul rînd, amfitrionilor noştri atoaterăbdători: Cristian Lucian Oancea şi Teodora Pîrvu. Următoarea şedinţă va avea loc pe 22 octombrie a.c., iar sezonul se va închide la 6 iulie 2012.

Vă mulţumesc şi închei aici, fiindcă trebuie să încep chiar acum să scriu despre Wolf’s Pack”-ul din octombrie. Ca să nu mai întîrzii cu „comunicatul”, desigur.

Ovidiu Petcu

foto: Daniel Brădeanu

N.R. Între timp a mai apărut o cronică, scrisă de Oliviu Crâznic.

 

Revista Helion organizeaza a 25-a ediție a concursului de proză scurtă.

Data limită pentru trimiterea textelor: 30 septembrie 2011.

Mai multe detalii aici.

*

Revista Helion organizează cea de-a 11-a ediție a concursului de traducere a povestirilor publicate de autorii români.

Data limită pentru trimiterea textelor: 15 decembrie 2011

Mai multe detalii aici.

 

A apărut numărul 10 (septembrie 2011) al Gazetei SF.

Liviu Radu

Din cuprins: proză de Liviu Radu, Ștefana Czeller, Florin Pîtea, Alexandru Ioan Despina, Teodora Gheorghe, Florin Dan Prodan și o debutantă, Cătălina Fometici; un interviu cu Liviu Radu, realizat de Simona Șerbănescu; articole și recenzii de  Florin  Pîtea, Silvana Șorop, Simona Șerbănescu, Tiberiu Popescu, Aurelia Chircu, Oliviu Crâznic, Marcel Gherman. Editorialul este semnat de Simona Șerbănescu și anunță acest număr 10 ca fiind dedicat lui Liviu Radu.

Un număr mai bogat decît precedentele, un număr care îi aduce în fața cititorilor pe Liviu Radu, Florin Pîtea, Ștefana Czeller și Oliviu Crâznic, scriitori cunoscuți, din promoții diferite ale literaturii F&SF românești, un număr care poate fi un nou început. Început pentru ce? Vom vedea…

Felicitări realizatorilor și o reverență în fața celor patru scriitori pe care i-am pomenit deja. Gestul lor de a accepta să colaboreze cu un fanzin însemană mult și pentru echipa redacțională, și pentru tinerii scriitori aflați la început de drum. Și sper să însemne ceva chiar și pentru cei care se află pe drum de-o bună bucată de vreme.

M.H.

 

Will McIntosh – Soft Apocalypse

Night Shade Books, 2011

Din cauza recenziilor eterogene am ezitat mult timp înainte să citesc Soft Apocalypse. Acum sunt foarte fericit ca am făcut-o (mulţumesc lui A.C. pentru micul impuls).

Această carte este continuarea perfectă pentru cartea lui Jack Womack, Random Acts of Senseless Violence, pentru că (din nefericire) Soft Apocalypse începe acolo unde Random Acts se termină.

Din primul capitol al cărţii avem deja o lume în dezintegrare şi un personaj principal pe străzi. Este vorba mai mult despre mijlocul şi sfîrşitul unei apocalipse lente. Un început curgînd din anii noștri pînă la punctul fără întoarcere, mai puţine coincidențe şi absenţa viruşilor (am simţit că McIntosh a trişat puţin apelînd la viruşi, care nu au ce căuta în explorarea unei apocalipse lente) ar fi făcut din această carte una perfectă.

Oricum, acest tip de apocalipsă este o modalitate excelentă de a explora ceea ce ne defineşte ca oameni, ceea ce ne stimulează şi ceea ce este cu adevărat important în viaţă; spre deosebire de apocalipsa clasică unde instinctele noastre şi partea noastră arhaică, animalică sunt mult mai proeminente.

Will McIntosh reuşeşte pe deplin să ne spargă umanitatea într-o mulţime de bucăţele şi să le studieze printr-o lupă. Cel mai bun debut din 2011.

Nota: 4.5/5

Tudor Ciocârlie