În noiembrie 1992 a apărut primul număr al suplimentului SuperNova (cotidianul Evenimentul din Iași).

Primii redactori au fost Dragoș Cojocaru și Radu Gavrilescu. De la nr.2 li se alătură Michael Haulică, apoi Radu Gavrilescu se retrage și, de la nr.6, echipa este completată cu  Florin Mircea Tudor. Aceasta a fost formula redacției pînă la nr.57. Pentru această serie, SuperNova a primit un premiu ARSFan în 1994.

Printre redactorii seriilor următoare s-au numărat Walter Bild, George Ceaușu, Dan Doboș.

Suplimentul și-a încetat apariția în 2001.

Tagged with:
 

La 29 noiembrie 1992 s-a semnat  actul de constituire al Asociației Române pentru SF (ARSFan).

Cu sediul în Timișoara, asociația a avut membri din întreaga țară, convinși că mai importante erau lucrurile care îi uneau decît cele care îi despărțeau.

O tentativă de a resuscita asociația a fost lansată în această primăvară.

Tagged with:
 

Un nou roman de Walter Jon Williams va apărea în februarie 2011 (Orbit, paperback, coperta alăturată este de la ediția americană).

Este vorba despre Deep State, al doilea roman din seria Dagmar Shaw, după This Is Not a Game (2008).

O incursiune în lumea Alternate Reality Game (ARG), un thriller care-i va încînta pe fanii lui William Gibson și ai lui Neal Stephenson, cel din Snow Crash, după cum spune editorul.

Mai multe despre primul roman, aici (versiunea UK) sau aici (versiunea USA). Un capitol din This Is Not a Game aici.

.

.

.

Copertele britanice:

 

Revista NAUTILUS va apărea de-acum și în format digital (epub și mobi).

Primul număr (nr.34) este deja disponibil.

Mai multe detalii pe blogul Nemira.

 

Adică Urzeala tronurilor, cum îi zicem noi. HBO pregătește pentru 2011 debutul serialului pe care atîta lume îl așteaptă.

Sean Bean în rolul lui Ned Stark:

Iată și un teaser:

The Winter is Coming

 

Jo Fletcher, pînă de curînd editor-asociat la editura britanică Gollancz, va inaugura în inauarie 2011 Jo Fletcher Books, un imprint specializat în F&SF al editurii Quercus.

Jo Fletcher este cunoscută în lumea editorială a genului, ea decoperind numeroase talente și lucrînd cu scriitori celebri printre care Terry Pratchett, Ursula K. Le Guin, Joe Hill, Andrzej Sapkowski, Charlaine Harris etc.

Good luck, Jo!

 

Mircea Naidin s-a născut la 25 noiembrie 1967 la Cluj. A absolvit Facultatea de Litere și Facultatea de Filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

A predat un curs de SF la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bloyai din Cluj.

A susținut timp de mai mulți ani rubrica SF din Ziarul de duminică, suplimentul literar al cotidianului Ziarul financiar.

Volume publicate: Literatura Science Fiction, Editura Fundaţiei Pro, Bucureşti, 2003.

 

Libraria Cartea de nisip în colaborare cu Editura Bastion lansează vineri, 26 noiembrie, la ora 19, volumul S.F. Doi de Cristian-Mihail
Teodorescu
.

Vorbesc despre carte: Cornel Ungureanu, Marcel Tolcea, Lucian Vasile Szabo și Tudor Crețu.

 

SILVIA COLFESCU s-a născut la 23 noiembrie 1941. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București, Facultatea de istoria și teoria artei. Este traducător, grafician, redactor, editor. Conduce Editura Vremea.

A tradus din A.E. van Vogt, Jacques Sadoul, Ira Levin, H.P. Lovecraft etc.

*

HORIA NICOLA URSU s-a născut la Satu Mare la 23 noiembrie 1969. A fost redactor şi colaborator la ziare din Cluj, Satu Mare şi Bucureşti, redactor de radio. A tradus pentru Nemira, RAO, Dacia, OmniBooks şi Millennium Press, printre autorii traduşi numărîndu-se Robert A. Heinlein, Ian Fleming, Poul Anderson, Fred Hoyle, Anne Rice, Tom Clancy, John Grisham, Joëlle Wintrebert, Greg Egan, Norman Spinrad. A fost colaborator şi apoi redactor la Jurnalul SF.

Între 1998-2003 a editat revista Ficţiuni pentru care a primit premiul Romcon la categoria cea mai bună revistă în 2003.

A fost coordonator de colecţie pentru editurile Fahrenheit (1998-2001) şi Dacia (1999 – aici a îngrijit volumele de debut ale lui Liviu Radu şi Ona Frantz).

În 1996 a înfiinţat Editura OmniBooks, specializată în publicarea autorilor români, mulţi dintre ei debutanţi în volum: Ladislau Daradici, Bogdan-Tudor Bucheru, Robert David, Lucian Dragoş Bogdan.

În 2005, împreună cu Bogdan-Tudor Bucheru, a demarat proiectul editorial Millennium Press, din 2010 Millennium Books.

A publicat proză în antologiile Vremea demonilor şi România SF 2001 şi în ArtPanorama.

Nuvela „Oraşul cîinilor” a fost distinsă cu Premiul Dan Merişca, Iaşi, 1999.

A editat antologiile: Transformarea lui Martin Lake şi alte povestiri (2006), Millennium Est: cinq contes fantastiques (în colaborare cu Jeff VanderMeer, 2007), Millennium Fantasy & Science Fiction 1 (în colaborare cu Michael Haulică, 2009), Millennium Fantasy & Science Fiction 2. Șase ani de Ficțiuni (2009).

Tagged with:
 

(cîteva gînduri iscate de Tîrg)

Ba la tîrg, printre cititori, scriitori, editori, directori, ba aiurea, pe drumul de întoarcere, m-am întrebat:

Ce-ar fi dacă și în librării ar fi aglomerația de la Romexpo? Ce-ar fi dacă și librarii ar practica reduceri de pînă la 50%?

Ce-ar fi dacă directorii editurilor ar fi mai îngăduitori cu autorii care ajung cu întîrziere la stand din motive de sănătate?

Ce-ar fi dacă cei care reeditează o carte de 150 de pagini la absurdul preț de 40 RON, nu s-ar mai bate cu pumnul în piept?

Ce-ar fi dacă s-ar renunța la boicotul intereditorial?

Ce-ar fi dacă toți autorii de SF de la noi ar avea nu bunul simț, jovialitatea și entuziasmul unui Voicunike, dar măcar echilibrul și deferența de care dă dovadă întrega echipă FanSF? Sau dacă ar fi cu toții direcți ca Ștefan Ghidoveanu și ar renunța la ipocrizii și orgolii ieftine?

*

Ce-ar fi dacă s-ar trece de la actele de vendetă, analizele gramaticale puerile și simplele note de lectură la recenzii adevărate, profesioniste?

Ce-ar fi dacă acei ”anonimi”, ”viteji de operetă” ar lua o pauză (lungă, cît mai lungă!) de la comentariile pline de fiere sau măcar și le-ar reciti de cîteva ori înainte de a le posta?

*

Ce-ar fi dacă s-ar realiza unitatea fandomului prin acțiuni simple, de conlucrare? La o țigară, am avansat ideea că ar trebui să scriu direct în engleză, iar Mihai-Dan Pavelescu ar trebui să propună traducerea volumului editurii Eagle… Lăsînd gluma deoparte, de ce nu ar scoate Nemira o antologie editată de Horia Nicola-Ursu, Mircea Opriță, Cornel Secu și Dănuț Ungureanu (enumerare aleatorie), antologie a cărei versiune în limba engleză să fie promovată de ICR peste hotare?

Ce-ar fi dacă toți am avea puterea de muncă a unui Mircea Pricăjan sau a unui Liviu Radu?

Ce-ar fi dacă toți ar cunoaște și aprecia proverbul spaniol: ”Ca să ai un prieten, trebuie să închizi un ochi!” ? Ce-ar fi dacă sefiștii și-ar da seama că ar avea numai de cîștigat ocolind cu diplomație acele lucruri ”care nu se fac”?

Ce-ar fi dacă unele observații pertinente marca Victor Martin nu ar fi respinse aprioric?

Ce-ar fi dacă un Costi Gurgu ar deveni Președintele SRSFF?

Ce-ar fi dacă n-aș mai scrie despre SF pînă nu ar dispărea răutatea ce bîntuie fandomul? Răutate generată de ambiții de duzină ori chiar gratuită…

Ce-ar fi dacă am lucra la o istorie alternativă a SF-ului românesc?

Ar fi mai bine? Ar fi mai rău?

Adrian Buzdugan

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.