Cherie Priest – Dreadnought

trade paperback, 480 pagini, St. Martin’s Press, septembrie 2010

Un nou volum din universul Clockwork Century imaginat de Cherie Priest a apărut ieri la St.Martin’s Press. Dreadnought nu e o continuare propriu-zisă a romanelor anterioare, Boneshaker (despre care am scris aici) și Clementine, dar împarte cu acestea atît perioada de desfășurare (un secol al XIX-lea tîrziu în care războiul de secesiune  american continuă de douăzeci de ani), cît și unele personaje. E una dintre cele mai așteptate cărți ale toamnei și recenziile de întîmpinare sînt în majoritatea lor covîrșitoare pozitive. Cartea e în drum spre mine și abia aștept să o citesc și să vă povestesc și vouă ce și cum.

Autoarea, care și-a văzut și ea romanul tipărit abia acum cîteva zile, și-a liniștit fanii și prietenii: calitatea designului și aspectul grafic sînt la fel de superbe ca și în cazul romanului Boneshaker, chiar și cerneala sepia a fost păstrată!

Ca bonus, aveți mai sus și ilustrația alternativă care a fost folosită pentru copertele ARC-urilor (advance reading copies), realizată de același talentat Jon Foster. Fabulos, nu-i așa?

Horia Nicola Ursu

http://www.cheriepriest.com/
 

Ovidiu Petcu s-a născut la 30 septembrie 1955, la Căzănești, jud. Ialomița. A absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității Ecologice București.
A fost membru al mai multor cenacluri bucureștene.
A debutat în 1990, în CPSF Anticipația, cu povestirea „Domnului Frankenstei cu dragoste“. A publicat în Quasar, Dependent SF, Helion, String etc.
Locuiește în București.
Volume publicate: Chipul Pămîntului*Oameni în spațiu (Ed. Carminis, 1999).

Dan Popescu s-a născut la 30 septembrie 1955.
Activitatea lui în SF este legată de Editura Multistar și de cenaclul Sigma. A realizat un fanzin celebru în anii ’90, Sigma, este ințiatorul premiilor SIGMA.
S-a afirmat și ca traducător, ultima carte tradusă este Lumina, de M. John Harrison (Tritonic, 2008).
Locuiește în Piatra Neamț.

 

Vineri, 1 octombrie, de la ora 17, clubul de literatură și artă science-fiction Helion se reunește într-o nouă ședință.

În program:
1. Citește proză Costin Simon;
2. Cornel Secu prezintă ultimele amendamente la Statutul Asociaţiei naționale de science-fiction;
3. Înscrieri de noi membri.

Întrunirea va avea loc ca de obicei în sala revistei Orizont a Asociației Scriitorilor din Timișoara, Piața Sf. Gheorghe nr. 3. (deasupra Băncii Transilvania, zona Piața Libertății).

Lucian-Vasile Szabo

(în fotografie: Cornel Secu; foto Ștefana Czeller)

 

Vineri 24 septembrie a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor din România şedinţa Consiliului Uniunii, condusă de preşedintele acesteia, domnul Nicolae Manolescu. Cu această ocazie, Consiliul a validat noii membri ai USR, titulari şi stagiari, primiţi în anul 2010, în urma propunerilor Comisiei de Validare. Între noii membri ai Uniunii (Asociația Scriitorilor București) se numără Ona Frantz (membru stagiar la secțiunea Traduceri), Oana Stoica-Mujea, Sânziana Popescu și Dănuț Ungureanu (membri stagiari la secțiunea Literatură pentru copii și tineret) și Michael Haulică (membru titular la secțiunea Literatură pentru copii și tineret).

Felicitări!

 

Subterranean Press a anunțat azi că urmează să publice o pereche de nuvele de Paolo Bacigalupi și Tobias Buckell, două dintre numele cele mai hot ale literaturii SF actuale. Acțiunea celor două nuvele se va desfășura în același univers ficțional, o lume fantasy în care folosirea magiei este interzisă și pedepsită cu moartea, deoarece fiecare vrajă atrage după sine deteriorarea lumii în cauză.

Nuvela lui Bacigalupi (recent cîștigător al premiilor Hugo și Nebula pentru romanul The Wind-Up Girl) se intitulează The Alchemist și e programată să apară în ianuarie 2011, la fel ca și nuvela The Executioness a lui Buckell.

Aveți alături ilustrațiile de copertă, semnate de J. K. Drummond. Volumele vor costa 45 de dolari în edițiile limitate, semnate de cei doi autori, numerotate și legate în pînză, și 20 de dolari în edițiile hardcover de largă circulație. Cam scump, dar se pare că va merita.

Horia Nicola Ursu

 

Sefeul pe internet, în săptămîna 19 – 25 septembrie 2010:

25 septembrie
Cultural SF and Movie Learnings. Festivalul H.G. Wells
CapricornK13. Cărți la grămadă (Între bariere – Doru Stoica, Povestiri de duminică – Mircea Opriță)
Leda Blog. Între Buffy şi Totul despre sex – şi demonii au tristeţile lor… (Richelle Mead – Tristeţi de sucub)
Fan SF. La mulți ani, Ana-Maria!
Fan SF. World Fantasy Award-Part II
Schizoid. Dailies #73

24 septembrie
Fan SF. Oh, oh, oh LEDA este motiv de bucurie!
Observator cultural. Michael Haulică – „Scriitorii trebuie să poată trăi din munca lor“ (interviu cu Mugur Cornilă)
Ziarul de duminică. Alex Goldiș – Între fantasy şi horror
Ziarul de duminică. Elisabeta Lasconi – Cum s-a transformat Ţepeş în Dracula
Assassin CG. Nemira – viitoare aparitii – Septembrie 2010

23 septembrie
SRSFF. Facilităţi de achiziţie a Integralei Seniorii Imaginaţiei
Final Frontier. Ioan Todoran – Pielea rece (Albert Sánchez Piñol – Pielea rece)

22 septembrie
SRSFF. George Rogoz – Fantoninii
Shauki’s Books. In the mailbox. „Testamentul lui Will Wolfkin”. Concurs
Schizoid. Dincolo de bine şi rău
Schizoid. Dailies #72

21 septembrie
SRSFF. Două proiecte SRSFF – Eagle lansate la ProspectArt
SRSFF. Cristian Tamaș – Interviu cu Juliet Marillier (Noua Zeelandă)
Blog de cărți. Zburătorii nopții (George R.R. Martin – Zburătorii nopții)
Leda Blog. Despre morganville-uri trecute şi viitoare şi despre „casele de sticlă” (Rachel Caine – Casa de sticlă)
Aron Biro/The Deleted Scenes. Schisma Doctor Who în 2009
Blogu’ Stefanei Czeller. Helion 2010
Însemnări din colțu’ hărții. Campania de Toamnă (1): 75 + 1!
Assassin CG. K.J. Parker – Colours in the Steel

20 septembrie
Final Frontier. Robert Coler – Splice
Shauki’s Books. Program apariţii toamnă-iarnă 2010 la Editura RAO
Dark Wolf’s Fantasy Reviews. 2010 British Fantasy Awards
Fan SF. Mitul Dracula
Însemnări din colțu’ hărții. Interviu cu Jeff VanderMeer
Assassin CG. K.J. Parker – Amor Vincit Omnia

19 septembrie
Cultural SF and Movie Learning. British Fantasy Awards 2010

DIN URMĂ:
18.09.2010. AssassinCG. King’s Bounty: Crossworlds
17.09.2010. Cultural SF and Movie Learnings. Internova, revista SF europeană a SF-ului internațional, a fost relansată

PE HÎRTIE:
Dilemateca nr.53 (octombrie 2010). Michael Haulică – Armada dragonilor (despre Dragonul Maiestății Sale, de Naomi Novik)

(o săptămînă în urmă, 12 – 18 septembrie: Intermeci (12))

 

Ana-Maria Negrilă s-a născut la 25 septembrie 1972 în București.

Este absolventă de Filologie, doctor în literatură medievală engleză.

A debutat în 1993, în Jurnalul SF, cu povestirea „Fragile“. A publicat povestiri și traduceri în Jurnalul SF, CPSF Anticipația, Supernova, ArtPanorama, Alternativ SF, Ficțiuni etc.

Este prezentă în antologiile Nemira ‘96, Kult. Vremea demonilor (2001), Kult. Cronicile sîngelui (2001), Alte lumi, alte legende (2002), Kult. Radharc (2005).

Pentru romanul Împăratul ghețurilor a primit premiul Valdimir Colin în 2008.

Volume: Lumina din adîncuri (2001), Oraşul ascuns (2005), Împăratul gheţurilor (2006).

 

De obicei, recuzita filmului european de science fiction e sărăcăcioasă, rudimentară, iar asta nu pentru că s-ar urmări un programatic minimalism, şi nici pentru că bugetul alocat nu ar permite realizarea unor futuriste inserturi high-tech [1]. Cred că regizori ca Michel Gondry, Pierre-Paul Renders, Francisco Javier Gutiérrez, Nacho Vigalondo, Carlos Atanes, în buna şi lunga tradiţie europeană [2], ocolesc utilizarea stridentelor efecte speciale pentru că astfel nu riscă să arunce o idee bună în derizoriu. Produsul final ţine de artă şi nu de divertismentul (din ce în ce mai ieftin) promovat de americani. Desigur, sînt şi regizori care merg pe mîna hibridizării, cum ar fi Luc Besson, Jean-Pierre Jeunet, Jaco Van Dormael, Julien Leclercq, Ivan Engler, dar cred şi sper din tot sufletul ca în cinematografia europeană (cel puţin o generaţie de-acum încolo) dominantă să rămînă încăpăţînarea de a face artă şi nu entertainment!

*

În “Cronocrime” (“Los Cronocrimenes”, 2007), Nacho Vigalondo se opreşte asupra călătoriei în timp. Lucru ştiut, fascinaţia călătoriilor în timp (călătorii improbabile de altfel în continuumul spaţio-temporal în care existenţa noastră este posibilă) a generat o mulţime de poveşti fanteziste, de la „simple” închideri ale cercului temporal (în genul lui „Somwhere in Time” mi-aş dori să văd o ecranizare a plăcutei povestiri a lui William Tenn, „The Discovery of Morniel Mathway”) la grandioase treceri în revistă ale viitorului umanităţii (după modelul wellsian). Nacho Vigalondo atacă însă turnanta, delicatul paradox al călătoriei în timp. Héctor (interpretat de experimentatul Karra Elejalde) se întoarce succesiv în timp pentru a-şi repara greşelile. Într-o inteligentă întreţesere a realităţilor nou create, Hector 2 încearcă să se ferească de Hector 1, Hector 3 acţionează evitîndu-l pe Hector 2 şi Hector1…

În afara unui inutil schimb de replici din final, un scenariu impecabil.

Dacă primul film de lung metraj al tînărului regizor, scenarist şi actor [3] Nacho Vigalondo
s-a dovedit a fi o reuşită , sînt sigur că „Extraterestrul” său din 2011 va reuşi să tulbure apele!

*

Debutul lui Francisco Javier Gutiérrez, „Trei zile” („Tres dias”, 2008) este în fapt o interesantă şi curajoasă abordare reducţionistă a temei apocalipsei. E disecat cu luciditate primitivismul speciei umane: răzbunarea unui psihopat, iluzoria protejare a familiei, ascunderea adevărului… toate aceste frămîntări inutile sînt cu mult mai mai presus de atingerea unui echilibru final, a unei seninătăţi înţelepte.

Interesant şi mecanismul prin care sînt eludate celelalte grozăvii la care oamenii, în stadiul actual de dezvoltare/involuţie, s-ar preta.

*

„PROXIMA” lui Carlos Atanes [4] prezentat pe site-ul oficial ca „Ultimul film de Science Fiction” e o întreprindere dificilă, „dick-iană” cum au categorisit-o mulţi critici, într-o realitate ce depăşeşte s.f.-ul!

Tony (Oriol Aubets), proprietarul unui magazin de filme science fiction pe DVD, participă la conferinţa lui Felix Cadecq, un excentric scriitor de sci-fi. Acesta (o imagine a bătrînului Philip K. Dick) afirmă nici mai mult nici mai puţin că scrierile de gen nu mai au sens odată ce el a descoperit un mijloc extrem de simplu de a călători printre stele, mijloc ce poate fi testat de oricine-i ascultă noul audio-book. Fanii părăsesc sala indignaţi, în schimb Tony cumpără cartea audio şi se va număra printre puţinii călători care vor ajunge să se întrebe dacă o invazie extraterestră este iminentă sau nu, dacă ce trăiesc este real sau nu.

În ceea ce priveşte gogoriţa publicitară: „Ultimul film S.F.”… ea reuşeşte să atragă atenţia însă, oricît de multă acoperire ar avea, atrage după sine şi ridicolul (aidoma denunţărilor hilar-„postmoderniste” ale sfîrşitului/eşecului filosofiei, istoriei, literaturi etc.).

*

Scenarii foarte bune, cadre gîndite, echilibru, actori şcoliţi şi experimentaţi, filme artistice în adevăratul sens al cuvîntului unde nu sînt necesare vedete ca Viggo Mortensen sau Denzel Washington care să încerce zadarnic să salveze stupizenii postapocaliptice!

NOTE:
[1] ca în „Chrysalis” sau „Mr. Nobody”;
[2] filmele F/SF ale lui Ingmar Bergman, Jean Boyer, Luis Buñuel, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Alexander Mackendrick…
[3] şi în această peliculă interpretează rolul tînărului ce manipulează maşina timpului;
[4] autorul distopiei „FAQ: Frequently Asked Questions”, 2004, al bizarului „Codex Atanicus”, 2007 şi al ciudatului musical SF de anul acesta, „Maximum Shame”.

Adrian Buzdugan

 

În nr.543 al revistei Observator cultural, din 24 septembrie 2010 (versiunea online), la rubrica FANTASY& SCIENCE FICTION, un interviu cu Mugur Cornilă, despre colecția „Seniorii imaginației“: „Scriitorii trebuie să poată trăi din munca lor“ .

Mugur Cornilă: Cine doreşte cu adevărat o carte o cumpără. Mă bazez pe cititorii reali, pasionaţi. Iar preţurile pentru România nu sînt mari, dovadă preţul cu care a pornit colecţia „Seniorii Imaginaţiei“. Se mai pot face îmbunătăţiri, se mai pot schimba lucruri în ceea ce priveşte calitatea, sistemul de lucru etc. Dar un lucru cred că trebuie să revină la normal: scriitorii să poată trăi din munca lor. Şi sper ca cititorii să înţeleagă acest lucru.

 

Alex Scarrow – CREPUSCUL – trade paperback, Kartas, 2009

Volumul despre care vă povesteam aici, o lectură de natură a deschide ochii oricărui cititor cu mintea la locul ei, a apărut şi în româneşte anul trecut, la tînăra editură clujeană Kartas. Călin Gânscă, directorul editurii, ne-a dat de ştire că a semnat contractul pentru încă un roman al lui Alex Scarrow, October Skies, şi că urmarea romanului Crepuscul, After Light, este şi ea programată să apară în cursul anului viitor. Nu putem decît să ne bucurăm şi să urăm junei edituri clujene la mai multe cărţi şi nişte coperte ceva mai atrăgătoare pe viitor, care să ajute cititorii să remarce volumele în librării.

PS: Un click pe copertă vă poate ajuta să cumpăraţi volumul.

Tagged with:
 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.