28 octombrie – 21 noiembrie este perioada în care se desfășoară, la București (Teatrul Național, Galeria 3/4 MNAC), Salonul European de Bandă Desenată.

În prima zi a fost lansat volumul „Istoria benzii desenate româneşti 1891–2010” de Alexandru Ciubotariu şi Dodo Niţă, în prezența autorilor.

Programul complet al manifestărilor poate fi găsit aici.

 

Charles Stross lucrează la un nou roman,  The Apocalypse Codex, din care a scris pînă acum 55.000 de cuvinte.

*

A fost lansat trailerul pentru noua carte de povestri a lui M. Rickert, Holiday, cu ilustrații de Tom Canty, cel care este și realizatorul trailerului. Pentru primul volum de povestiri, Map of Dreams (2006), Mary Rickert a cîștigat premiul Crawford și două premii World Fantasy în 2007.

*

Cunoaștem coperta ediției americane (mai 2011) a romanului Quantum Thief, de Hannu Rajaniemi. Ilustrația copertei aparține lui  Kekai Kotaki.

*

Ultimul volum al seriei Malazan, de Steven Erikson, este The Crippled God (Tor, 11 februarie 2011)

*

Cea mai lungă nuvelă a lui Ted Chiang a fost publicată în Subterranean Online, numărul care este datat toamna 2010.  Titlul ei este The Lifecycle of Software Objects.

 

Capela excomunicaților este volumul de debut al colaboratorului nostru Adrian Buzdugan. Va apărea la Editura Humanitas, iar lansarea va avea loc în cadrul Tîrgului de carte Gaudeamus, vineri, 19 noiembrie, 0ra 17.

„Stranii distopii, teorii şi conspiraţii istorice şi Sci-Fi (lozofice), alternînd tehnologia cu livrescul în cheie absurd-fantastică, totul scris alert şi dens, cu ingeniozitate imaginativă şi bogăţie lexicală. Personaje misterioase şi periculoase, situate mereu la limita dintre geniu şi nebunie, dintre patologie şi vizionarism construiesc scenarii speculative în care lumea este, cel mai adesea, în pericol. Fiecare ficţiune asigură posibilităţi catastrofice şi o cantitate apreciabilă de nelinişte.”

Marius Chivu, Dilema veche
 

Dănuț Ungureanu s-a născut la 28 octombrie 1958. A absolvit Facutatea de Hidroenergetică la București.

Scriitor, ziarist, scenarist de televiziune.

A debutat în 1981, cu povestirea „Vis de familie“, în revista Știință și tehnică.

A publicat în revistele Știință și tehnică, CPSF Anticipația, Almanahul Anticipația, Jurnalul SF, Orion, Helion, Paradox, Star Trafic, String, Holograma, Nautilus,Vatra, Quasar etc.

Este prezent în antologiile: O planetă numită anticipație (1985), Avertisment pentru liniștea planetei (1985), Povestiri despre invențiile mileniului III (1986), Povestiri ciberrobotice (1986), Întîmplări dintr-un univers al păcii (1987), La orizont această constelație (1990),Cronici microelectronice (1990), Nemira ’94.

A primit numeroase premii RomCon, iar în 1992, Premiul de încurajare la Euroconul de la Freudenstadt (Germania),

Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor.

Volume publicate: Marlyn Monroe pe o curba închisă (Ed. Adevărul, 1993), Așteptînd în Ghermana (Ed. Nemira, 1993 și Ed. Eagle, 2010), Basme geostaționare (Ed. Bastion, 2008).

 

O nouă întîlnire a cenaclului ProspectArt va avea loc vineri 29 octombrie, ora 17, la Centrul Cultural Claderon (str. Jean Louis cașderon, nr.39). Inviat special va fi Lucian Boia, istoric al imaginarului.

În program:
Cristian Tamaș: Prof.Dr. Lucian Boia, portret bio-bibliografic
Lucian Boia: Domeniul imaginarului, tangențe cu science-fictionul
Eugen Stancu: „Science-fictionul în România comunistă”
Balin feri: povestirea „Ultima naștere”

 

Romulus BĂRBULESCU(1925-2010)

Scriitor român dramaturg, critic și editor de SF. Născut la Sulina, la 27 octombrie 1925, copilărește la Constanța, apoi la Galați, condus de traseele navale ale tatălui său, care este marinar. Aici urmează cursurile școlii primare, gimnaziale și se înscrie în anul întîi de liceu; moartea tatălui, în 1941, precum și situația financiară precară a familiei îl determină să abandoneze învățătura și să practice diverse munci pentru a se putea întreține – o vreme lucreză ca muncitor necalificat, spărgător de lemne, hamal, muncitor într-un abator, miner ș.a. Încă de la această vîrstă este fascinat de lumea teatrului.

Începînd de la vîrsta de 17 ani, joacă, pe diferite scene, în trupe de amatori și, treptat, ajunge să-și înființeze propriile echipe de actori, cu care cîștigă chiar și premii la nivel național. Între timp, se mută la București și termină cursurile liceale la seral. În 1950, trece examenul de intrare la Institutul de Artă Cinematografică și Teatrală din capitală, secția actorie. După absolvire, în 1954, este angajatul și colaboratorul mai multor teatre de prestigiu din epocă – “Ion Luca Caragiale”, “C.I. Nottara”, “Barbu Ștefănescu Delavrancea”, “Ion Vasilescu”. Își face meseria vreme de 34 de ani, fără întrerupere, ieșind la pensie de pe scena bucureșteană. Profesionist al scenei, colaborează, în același timp, și la cîteva filme de succes în acea perioadă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Pasiunea pentru literatură se naște aproape simultan cu aceea pentru arta dramatică. În perioada anilor 1942-1943 scrie catrene satirice și scenete pentru colegii de scenă; în 1957-1958, concepe primul său scenariu de film (rămas pînă în prezent în manuscris). Acesta îl ajută însă să pătrundă în lumea literaturii SF: este citit de scriitorul Adrian Rogoz, creatorul “Colecției de Povetiri Științifico-fantastice”, care descoperă în tînărul plin de energie un real talent narativ și îl îndeamnă să-și încerce condeiul în domeniul literaturii de anticipație; mai mult, îi face cunoștință cu un alt tînăr, îndrăgostit și el de domeniul respectiv, George Anania, propunîndu-le să scrie în colaborare.

În linii generale, stilul scriitorului este strîns legat de categoria literară pe care o abordează în majoritatea operelor sale – anticipația. Unei specii axate pe tehnică îi corespunde, în mod aproape automat, o abordare literară cvasitehnicistă. Primează tendința construirii, în fundal, a unei societăți idealizate, postverniene, în care forța umanității văzută ca ansamblu este uneori tendențios glorificată. Acțiunea este complexă și cîteodată chiar artificial complicată, personajele prezintă structuri psihologice uneori artificiale, dar riguros creionate, iar finalul operelor este vag optimist, subliniind, totuși, încrederea în victoria bunătății și a inteligenței rasei umane.

Debutul literar este în tandem: în 1962, în C.P.Ș.F., în numerele 174-179, cei doi publică romanul “Constelația din ape”. Tema, relativ nouă pentru această perioadă de pionierat în România, șochează gustul mult mai clasic al cititorilor epocii: contactul pămîntenilor cu o civilizație extraterestră de tip umanoid, realizat pe Terra. Este vorba despre o utopică societate a viitorului, bazată pe apologia permanentă a factorului științific. Autorii se angajează să scoată la lumină, din străfundul Pacificului, ignoranta lume a “siderantropilor”, veniți în ospeție pe Terra la începuturile Cuaternarului și ajunși, în contemporaneitate, într-un mare impas existențial. Acțiunea se desfășoară în anul 2196, cînd o puternică explozie vulcanică submarină izbucnește în apropierea Marelui Cerc de Foc din Pacific. Omenirea, aflată într-un stadiu avansat al comunismului, trimite la fața locului expediția “Constelația I”, condusă de seismologul Atan Along, pentru a vedea dacă există vreun pericol la scară planetară. Abisoscaful piere însă acoperit de lavă, fără a reuși să transmită vreun element deosebit la suprafață, cu excepția informației despre o groasă barieră bacteriană, producătoare de ultrasunete, care a reușit să întrerupă contactul audio cu nava-mamă. Între timp, emisiile de lavă încetează și zona pare să reintre în normal. După alți 58 de ani, o a doua explozie are loc în aceeași zonă și o altă expediție este pregătită să fie trimisă în zonă. Printre cei contactați pentru a face parte din echipaj se găsesc tehnicianul Mircea Vrej, precum și naturalistul și cinereporterul Su Mima, prietenul său. După ce oceanologul Igor Svetloum, conducătorul expediției, îl supune la mai multe teste pe stația plutitoare “Pacific VII”, Mircea este acceptat în echipaj, cu atît mai mult cu cît esteinventatorul unui aparat special construit pentru a răzbi bariera pusă de bacterii în calea comunicării – teleultrasonul. Dintr-un articol științific publicat de Su Mima, aflăm unele dintre ciudățeniile “Constelației din ape”, ca de exemplu, faptul că ultrasunetele emise de bacterii dezagregă orice corp care intră în zona lor de acțiune. Pentru a nu cădea victimă acestora, asemenea “Constelației I”, noii abisonauți dispun de o carcasă protectoare din oberoniu (metal care reflectă vibrațiile, descoperit în cercetările spațiale). Numit pilot al noului abisoscaf, Mircea Vrej face cunoștință cu ceilalți membri ai expediției: geofizicianul Arno Patterini, medicul Nyass Umbo și vulcanologul Doina Lan. Nava subacvatică își începe cercetările și prima surpriză are loc la aproape 10.000 de metri adîncime, unde descoperă “Peștera cristalelor”, semnalată și de cei din prima expediție, în interiorul căreia există un misterios oraș părăsit.

Nedescoperind nici o ființă vie, expediția se deplasează deasupra lanțului vulcanic, unde se constată că nu există nici un fel de strat de lavă întărită, ci numai stratul de bacterii semnalat de expediția anterioară. După străbaterea pragului bacterian, nava este avariată și pierde legătura cu surpafața. Aparatul mai trece de încă două praguri de microorganisme, după care se oprește pe fundul unei fose stranii. În mod inexplicabil, presiunea apei a scăzut la numai cîteva atmosfere. Sînt întîmpinați de George, fratele Doinei, membru al primei expediții. El îi conduce într-o lume stranie, populată de o floră și o faună luxuriantă.

Este tot un fel de așezare submarină, asemănătoare aceleia din “Peștera Cristalelor”, dar mult mai dezvoltată. Aici, îi întîlnesc și pe ceilalți trei membri ai expediției pierdute – oceanologul Sinii Teci, pilotul Inna Svetloum și mineralogul Hans Aal. Aceștia sînt oaspeții luhilor, ființe gînditoare subacvatice, venite pe Terra de pe o planetă îndepărtată, cu o greutate mai mare, pe care civilizația lor fusese nevoită să o părăsească în urmă cu multe milioane de ani, deoarece soarele sistemului începuse să se răcească. Grupul lor de nave ajunsese în acest sector cosmic, în vreme ce alte zeci de expediții cosmice brăzdau Galaxia în alte direcții. Stabilirea la o adîncime atît de mare se datora faptului că numai aici găsiseră presiunea necesară continuării existenței lor. Datorită faptului că pe uscat posibilitățile de dezvoltare a civilizației lor ar fi fost mai mari, s-au hotărît să se ridice pînă acolo cu fundul marin cu tot. Pentru aceasta, membrilor societății luhilor le-a fost necesară adaptarea la presiunile mici existente dincolo de suprafața apei, presiuni pe care le-au obținut treptat, cu ajutorul celor trei praguri bacteriene, emițătoare de ultrasunete. Forța ascensională era furnizată de presiunea magmei lanțului vulcanic. La un moment dat însă, presiunea materiei incandescente dirijată de luhi a scăpat de sub control, amenințînd cu distrugerea orașului. Prinși în capcană, deoarece scutul protector de ultrasunete îi ține prizonieri, ei nu-și mai pot părăsi lumea, deoarece nu dispun de oberoniul care i-a protejat pe pămînteni. După ce au o lungă consfătuire comună, abisonauții hotărăsc să trimită la suprafață un mesaj prin care cer construirea de urgență a unor abisoscafe uriașe, cu ajutorul cărora să evacueze societatea luhă, în caz de pericol. Expediind mesajul, Sinii Teci își găsește moartea. În așteptarea răspunsului de la suprafață, pămîntenii și luhii se luptă să astupe găurile pe care magma le face tot mai frecvent în tuburile ce o ghidează și dincolo de care provoacă distrugeri catastrofale. Rînd pe rînd, luhii și oamenii sînt obligați să se retragă în fața asaltului lavei, pînă în momentul în care batiscafele comandate la suprafață reușesc să ajungă în zona de evacuare. Urmează operațiunea de salvare, apoi reconstruirea în întregime a orașului luhilor, într-o zonă de mică adîncime, de unde, ulterior, aceștia vor putea începe adaptarea la viața de uscat. Ultimul paragraf al romanului prezintă decriptarea unui mesaj din spațiu, receptat de pămînteni în urmă cu peste o jumătate de secol, din care aflăm că o altă expediție cosmică a luhilor a ajuns înapropiere de Micul Nor al lui Magellan, unde a descoperit o civilizație umană avansată care i-a acceptat în spațiul ei vital.

“Doando” (1965), unul dintre textele deja clasice ale literaturii de gen, este considerat de mulți drept cel mai reușit roman rezultat din această foarte lungă colaborare. Tema este aceași: contactul între mai multe civilizații cosmice. Expediții terestre și extraterestre colindă Galaxia în ideea unei continue întrajutorări. Ele par gata în orice clipă să fure din experiența civilizațiilor mai avansate. Conflictele rămîn însă destul de schematice, dar personajele încep să fie conturate mai îngrijit. Acțiunea se petrece în centrul unei uriașe astronave, denumită Doando, care a înglobat una dintre planetele colonizate de pămînteni pentru a o transporta în altă Galaxie. Treptat, aflăm povestea acestei “răpiri” cosmice de la unul dintre coloniști, care le-o istorisește celor mici. În principu, este vorba despre două astronave călătorind prin Galaxie în scopuri diferite – una aparținînd planetei Vuundo, aflată în pragul morții termice, care își încearcă prin intermediul ei ultima șansă de a descoperi un alt corp ceresc, unde să-și poată transfera civilizația; alta, aparținînd planetei Terra V, aflată în călătorie științifică spre marginile Galaxiei. Ambele sînt atrase de o uriașă forță de origine gravifică, spre o planetă stranie, care hoinărește prin spațiu cu o viteză incredibilă. După mai multe peripeții, cele două echipaje se întîlnesc și descoperă că planeta ce-i ține captivi este, de fapt, o gigantică astronavă, comandată de un creier bio-cibernetic care nu le este ostil, în ciuda aparențelor.

Într-un final, cele două echipaje realizează că scopul detenției lor este acela de a o conduce pe Doando spre una ditre plantele lor de origine. Vuundo nu-l interesează pe Doando, care părăsește direcția de zbor foarte aproape de țintă, spre disperarea echipajului lui “Loro”, dar lansează în direcția ei cîteva rachete termice care-i vor ridica temperatura internă, făcînd-o din nou locuibilă. Ajunsă în apropierea Terrei, Doando stabilește că aceasta îndeplinește condițiile introduse în programul său de constructori și le face cunoscută celor două echipaje misiunea sa – trebuie să ia contact cu o civilizație avansată, care să aibă în stăpînire o planetă aptă să reziste unei transbordări intergalactice. Povestea lui Doando este povestea constructorilor săi: civlizația lor este pe punctul de a se stinge și, pentru a nu risipi cunoștințele acumulate timp de milioane de ani, a hotărît să construiască mai multe astronave tip Doando și să le trimită în Univers în căutarea altor civilizații de tip uman, care ar fi de acord să-și schimbe amplasarea în spațiu, în vederea creării unei confederații galactice. Pămîntenii sînt de acord să o cedeze pe Terra V și pe toți cei care se vor oferi voluntari pentru acest experiment neobișnuit. Călătoria de peste un secol începe cu o deviere către Vuundo pentru a vedea dacă implantul termic a reușit.

“Fîntînile”, o povestire pe aceeași temă a contactului între civilizații, apare în C.P.Ș.F. nr. 278/1966. Textul are forma unei parabole, lucru pus în evidență și de o scriitură poetizată, destul de apropiată de eseu. Patru personaje, numite simbolic Prudentul, Scepticul, Visătorul și Taciturnul, au primit misiunea să inspecteze suprafața unei planete aflate în inima Galaxiei, unde le-a fost semnalată posibila prezență a unor ființe raționale de către echipajul unei astronave aflată în trecere prin zonă. Acesta a menționat un așa-zis “efect de fîntînă”, simțindu-se sorbiți spre pragul unei lumi ciudate, pe care nu pot s-o definească. Cei patru asolizează și trăiesc, pe rînd, acest efect, în urma căruia ajung într-un univers straniu din care revin în realitatea obișnuită cu simțurile afectate puternic.

Ființa feminină care-i vizitează pe navă și le redă capacitățile senzoriale inițiale aparține unei lumi formate numai din energie, spre a cărei puritate cei patru rămîn să tînjească întreaga lor existență ulterioară.

“Statuia șarpelui” (1967) este un roman bine realizat d.p.d.v. stilistic, dar împrăștiat în prea multe planuri uneori divergente. Autorii prelucrează aici motivul șarpelui fantastic din perspectivă paleoastronautică: sînt reînviate numeroase scene din trecutul scitic al Dobrogei, printre care și amintirea unui legendar “vizitator” extraterestru, zeificat și pietrificat în ipostază reptiliană.

“Planeta umbrelor albastre” (1969, CPȘF 356-359) este primul text narativ al celor doi, realizat într-un stil foarte apropiat de acela al scenariilor de film; republicat în 1993, sub titlul “Planeta fantomelor albastre”, el încearcă o satiră violentă la adresa exagerărilor determinate de civilizația tehnologică actuală. Acțiunea se petrece în anul 2169 pe Terra. Cosmonautul Vel Genar, prietenul său Darn Down și soțiile acestora Ada și Mary, fac o deviație psihică și încep să distrugă automatele care se îngrijesc de bunul mers al vieții în societate. Pentru a-i vindeca, psihiatrul Tuning Clit le propune să participe la un experiment ce se desfășoară pe o planetă dintr-un alt sistem solar, denumită “Planeta fantomelor albastre”. Aici a fost reconstituită civilizația franceză din vremea celebrilor muschetari și s-a renunțat complet la sprijinul mașinăriilor electronice. Cei patru acceptă și sînt expediați într-acolo, în compania celor patru muschetari, Athos, Porthos, Aramis și d’Artagnan, care au rolul de a-i proteja. După ce reușesc să se acomodeze cu surprizele planetei (printre altele, cerul este înlocuit de o lentilă groasă de apă, în care se scurg, vertical, rîurile), Vel, Darn, Ada și Mary trăiesc o aventură în stilul romanelor de capă și spadă ale lui Alexandre Dumas, cu diferența că accentele ironice sînt mai numeroase și că aventurile par ceva mai ireale. După ce au parte de cîteva dueluri în hanul lui Papa Pillard și reușesc să descopere comoara căutată pentru a salva visteria Franței de la faliment, cei opt se bat cu soldații abatelui Pauvrelieu, sînt capturați și duși în fața regelui care, surprinzător, în loc să le mulțumească, îi condamnă la moarte. A doua zi, în momentul execuției, intervine Clit, care le explică că totul este o uriașă farsă care se petrece chiar pe Terra, cu ajutorul unor roboți umanoizi sofisticați. Rezultatul experimentului este că distrugătorii de mașini s-au convins de inutilitatea gestului lor și că acceptă să trăiască mai departe în comuniune cu ele.

“Ferma oamenilor de piatră” (1970), reeditat în 1991, este al doilea text cu virtuți scenice din opera celor doi autori. În deceniul al VIII-lea, realizează după el un scenariu pentru radio, difuzat în mai multe rînduri pe postul național, dar și pe cele regionale și locale. Tema romanului este aceea a necesității menținerii echilibrului ecologic planetar într-un viitor îndepărtat, în care umanitatea a descoperit călătoria în timp.

“Paralela-enigmă” (1973) aduce în prim-plan tema cyborgului, respectiv o fuziune între un creier uman și structuri cibernetice inteligente ale unei tehnologii umane superioare, care are menirea de a căuta răspunsuri la întrebări filozofice vechi de cînd lumea. Acțiunea se petrece într-un viitor nu foarte îndepărtat, în care zborurile cosmice, ajunse în culmea evoluției civilizației terestre, sînt întrerupte brusc din cauza unui aparent inexplicabil incident la bordul unei expediții de lungă durată.

În cursul acesteia, toți membrii expediției mor și, deoarece cauzele nu sînt elucidate, zborurile cosmice sînt interzise. După o lungă perioadă de timp, specialiștii stabilesc că astronauții au fost lăsați să moară de Ciberdav, computerul central de bord, care, interpretînd după un algoritm personal ordinul dat de comandantul de astronavă, a intrat în conflict cu inteligența umană și a provoacat cel mai mare dezastru din istoria astronauticii. Problema este încredințată spre rezolvare savantului All, care încearcă să afle dedesubturile, construind un uriaș computer numit Hydra, închis în măruntaiele Himalaiei, căruia îi încredințează enigma. Dar Hydra are nevoie de mult mai mult timp pentru aceasta și savantul, simțindu-se aproape de moarte, îi ascunde adevăratul scop al existenței și îi încredințează o a doua funcție – aceea de a fabrica tot felul de aparate și de unelte inteligente, necesare evoluției umanității. După decesul lui All, timp de mai multe decenii, Hydra îndeplinește programul destinat ochilor curioșilor, iar în secret desfășoară complexul proces de descifrare a tainei conflictului dintre cele două tipuri de inteligență – umană și artificială. Evoluția Hydrei este urmărită de Yaralde, o fostă studentă a lui All, căreia maestrul îi încredințează misiunea de a nota toate reacțiile uriașului creier artificial și, după un anumit interval de ani, să le raporteze unui alt fost student al său, Glyd, pe care-l roagă să preia procesul descifrării secretului Hydrei. Treptat, în jurul lui Glyd, fostul cosmonaut crescut de automate în inima cosmosului, se formează o echipă din foștii colaboratori și studenți ai lui All – Kobo, Tib Donar, Berry Smith, care iau act de oprirea procesului de fabricare de unelte inteligente de către Hydra și se hotărăsc să încerce să pătrundă în interiorul tunelelor ce conduc spre creierul artificial. Dar gestul lor este întîrziat și apoi stopat de către Nino Ortiz, comandantul echipelor de savanți care o studiază pe Hydră, și cei cinci se văd obligați să pătrundă în forță, ilegal, în munte. După o serie de aventuri ciudate, în care Hydra îi capturează pe doi dintre ei și îi studiază în interiorul a tot felul de medii savant organizate, echipa este gata să cedeze și să renunțe la a mai rezolva enigma pusă de All, dar în ultima clipă doctorului Kobo îi vine ideea salvatoare: Hydra a reușit să descifreze misterul stării conflictuale existente între creierele artificiale din generația sa și gîndirea umană și a creat un “pui”, un creier artificial bazat pe alte sisteme logice, care nu imită deloc creierul uman. El urmează fi implantat în navele cosmice ale viitorului ce vor relua asaltul asupra cosmosului.

“Șarpele blînd al infinitului” (1977) abordează o temă considerată cvasidesuetă: reacția pshiologică umană în fața primejdiei necunoscutuui cosmic. Este vorba despre experiența tragică a unui pilot galactic care, în cadrul zborului-test final pentru obținerea brevetului face o gravă eroare de pilotaj și moare.

“Catharsis” (1984) este una dintre operele scrise independent. Tema reia, în cheie personală, o idee mai veche, aceea a mutantului, rezultantă a interacțiunii dintre creierul electronic și om. Scris în maniera policierului clasic (se simte influența maeștrilor Arthur Conan Doyle și Raymond Chandler), romanul se situează la limita dintre literatura mainstream, romanul cu detectivi al secolului XX și SF.

Într-un viitor îndepărtat, dominat de o eră tehnotronică, în care oamenii sînt terorizați de ideea de viteză și de lipsa de timp care rezultă din aceasta, într-un megalopolis inundat de reclame ce te asaltează pe multiple planuri, chiar și în somn, oraș dominat de obsesia concursurilor sportive și a recordurilor obținute cu orice preț, este conceput un creier electronic, prin intermediul căruia societăți mafiote internaționale încercă să influențeze, de la distanță, performanțele sportivilor. Subiectul romanului este construit în jurul ideii de a realiza, cu o completă lipsă de scrupule, loturi de superatleți prin acest control la distanță cu ajutorul energiei bioplasmatice produse de instalația incriminată. Conceput pentru a produce profituri uriașe pe termen scurt, centrul de performanță sportivă Tsunami va pierde, în cele din urmă, confruntarea cu aceia care vor să rămînă fideli performanțelor realizate exclusiv datorită calităților umane.

“Încotro curge liniștea” (1991), al doilea volum personal, ne înfățișează o extraordinară călătorie în trecut, realizată cu ajutorul unei nave cosmice, pe traseul paradoxurilor temporale. În timpul real, membrii unei familii-cobai recepționează la nivel cerebral informații referitoare la istoria poporului român.

În 1990, împreună cu George Anania, primește Premiul Eurocon pentru întreaga activitate literară, la Fayance, în Franța.

Criticul literar Romulus Bărbulescu publică articole de analiză a situației literare SF contemporane în rubrica “Pulsul nostru actual”, din C.P.Ș.F., în perioada 1973-1976, sub pseudonimul Ana Barbara Rebegea.

Ca dramaturg, scrie piesa “Despărțire la marele zbor” (1982), pusă în scenă la Teatrul “Ion Vasilescu”; ca scenarist, concepe scenariul filmului “Mireasma ploilor tîrzii” (1984).

Coordonează împreună cu George Anania redactarea antologiilor SF bilingve (română/engleză), editate de “Nemira” în anii 1994 și 1995.
Ca editor, publică, împreună cu același George Anania, revista SF “Clipa astrală“ (1994; un singur număr).

Alte opere: “Aventură pe fluviul de hidrogen” (1969; cu G. Anania), “Insulele de aur și argint” (1969, roman; cu G. Anania), “Recviem după singurătate” (1983), “Fîntînile” (1984; piesă de teatru), “Sălciile nu plîng decît seara” (1989), “Trei fulgere pe secundă“ (1989/1990), “Război contra Sfinxului” (1990), “Uneori, marea” (1990), “Arma secretă a speranței” (1990), “Cît de mic poate fi infernul” (1992), “Feed-back Pampero” (1994; cu G. Anania).

Aurel Cărășel

 

K.J. Parker – THE BELLY OF THE BOW

mass market paperback, 528 pagini, Orbit, 2000

După cartea de faţă, pot confirma că K.J. Parker este o scriitoare de fantasy atipică. Şi mă refer nu doar la enumerările aproape nesfîrşite şi detalii (extrem de) tehnice, ci şi la stilul său aparent molcom care se concentrează în primul rînd pe personaje şi abia apoi pe acţiune. Întorci filă după filă şi personajele principale capătă noi nuanţe, iar povestea curge după o logică intrinsecă (deloc forţată). La sfîrşit rămîi cu acelaşi gust amar ca în prima parte a trilogiei. Ba chiar şi uşor năuc şi, de ce nu?, dezgustat, din cauza faptului şocant petrecut/dezvăluit în ultimele pagini.

Ca şi în Colours în the Steel, Bardas Loredan pare un erou clasic. Aproape tot ce cugetă şi înfăptuieşte se ghidează după un mănunchi (deseori rudimentar, ce-i drept) de principii morale. De exemplu, chiar dacă cei doi fraţi de la ferma părintească i-au cheltuit prosteşte şi nesăbuit munţii de bani cîştigaţi de el în Perimadeia riscîndu-şi viaţa aproape tot timpul, Bardas Loredan se oferă să îi ajute din nou, de această dată punînd la bătaie nealterata sa pricepere în ale vieţii de la ţară. Mai mult, în numele aceloraşi principii morale, regula “familia pe primul loc” este încălcată atunci cînd respinge dragostea frăţească (declarată mereu făţiş) a lui Gorgas Loredan, lucru de înţeles avînd în vedere faptele oribile săvîrşite de acesta în trecut: de la omorîrea tatălui lor şi încercarea nereuşită de a-i ucide pe Bardas şi Niessa, pînă la deschiderea din interior a porţilor oraşului Perimadeia în faţa răzbunării lui Temrai. În The Belly of the Bow, Bardas este pus pe acelaşi palier al importanţei cu Gorgas şi Niessa Loredan, intenţia lui K.J. Parker fiind de a scoate în evidenţă întreaga familie Loredan. Sub presiunea intereselor şi afecţiunii acestora, Bardas cedează. De aceea, ca motivaţie, acel gest al său şocant pare de neexplicat dacă este scos din contextul acestei cărţi şi limitat doar la evenimentele din Colours in the Steel.

Joaca scriitoarei de-a moralitatea folosind lumini şi umbre continuă şi cu Gorgas Loredan. Gorgas are doi copii adorabili şi o soţie care şi pe care o iubeşte în ciuda infidelităţilor. De asemenea, el se află în relaţii cel puţin cordiale cu Niessa, sora care pare să îl fi iertat pentru cele comise cîndva. În plus, încearcă să obţină împăcarea nepoatei sale (fata Niessei) cu Bardas. Totul pentru dorinţa de a avea o familie extinsă în care faptele rele au fost şterse complet cu buretele. A căuta mîntuire din partea rudelor, chiar cu preţul unor noi fapte abominabile (îndreptate împotriva celorlalţi), este un deziderat şubred pentru că morala este relativă într-o lume lipsită de religii. Însă Gorgas nu învaţă acest lucru nici cînd este cîntărit cu aceeaşi măsură. Constată pierderea îngrozitoare suferită, o acceptă, nu cu seninătate, însă reuşeşte să treacă peste ea, din nou în numele unei familii fericite, pline de iubire. A întoarce şi celălalt obraz, indiferent de situaţie, poate avea conotaţii hidoase, contrare intenţiei iniţiale, şi aceasta este prima idee pe care K.J. Parker vrea să ne-o transmită.

Contrastul oferit de familia Loredan este intens pentru că toate celalalte personaje secundare gîndesc şi acţionează obişnuit (judecînd după standardele societăţii umane actuale). Aici, chiar şi războiul este un act banal, pentru că ia naştere din motivaţii normale şi previzibile. Violenţa nu este niciodată gratuită pentru că are mereu în spate interese. Iar interesele într-o lume atee au nevoie de cel mult o pojghiţă morală – primează, cu orice preţ, iubirea faţă de familie/comunitate şi bunăstarea materială/spirituală. Astfel, conflictele sînt justificate prin prisma tuturor părţilor implicate. Însă, un conflict, dacă nu împarte în buni şi răi şi/sau dacă nu are cauze şi efecte surprinzătoare/morale, riscă să devină o înşiruire de momente de acţiune lipsită de dramatism. Iată de ce K.J. Parker accentuează latura lor formală. Conflictele armate nu au loc la scară mare: viaţa fiecărui soldat contează, iar abilităţile conducătorilor sînt exploatate la maximum. Asta nu înseamnă că nu avem fragmente epice – ele sînt date de raportul disproporţionat de forţe care, paradoxal (datorită condiţiilor tactico-strategice), nu înclină definitiv sorţii de izbîndă într-o parte anume.

Din cîteva puncte de vedere, The Belly of the Bow nu este ceea ce aşteptam după Colours in the Steel. Nu mă refer la calitatea scriiturii, care a rămas constantă, ci la turnura pe care o iau evenimentele şi mai ales la noile trăsături de caracter pe care ni le arată personajele principale. Dacă prima carte a trilogiei inducea stări melancolice, The Belly of the Bow îţi lasă un gust amar. Uneori, ca să simţi trebuie să te doară.

Silviu Gheorghe

 

Cel de-al doilea număr al revistei Galileo a plecat azi la tipografie. În termen de două zile din momentul în care produsul finit va sosi la editură, revista va ajunge şi în mîinile abonaţilor. Ilustraţia copertei îi aparţine şi de această dată lui Adam Tredowski. Iată sumarul acestui număr:

Editorial:

  • DESPRE PROFESIONALISM – Horia Nicola Ursu

Ficţiuni:

  • UNDE RADIO – Michael Swanwick – Premiul World Fantasy 1996
  • ÎNGERI ŞI MOLII – Costi Gurgu
  • JOC ÎN DOI – Nicola Griffith – nominalizare Hugo 2010
  • CUMANIA 2010 – Marian Truţă
  • SLUJESC ZEULUI CÎINE – Ştefana Cristina Czeller
  • VÎNĂTOAREA DE SFINCŞI – Florin Pîtea

Viitorul anterior:

  • IANUS BIFRONS – Mircea Opriţă
  • ALFRED BESTER – Graham Sleight

Dosar Lucius Shepard:

  • „BIG FUCKING DRAGON” – un interviu în exclusivitate cu Lucius Shepard
  • DOAR PARŢIAL AICI – Lucius Shepard

Zeitgeist:

  • LITERATURĂ DE FURAT – Cory Doctorow
  • AFACEREA CLEVE CARTMILL – Robert Silverberg
 

Sefeul pe internet, în săptămîna 17 – 23 octombrie 2010:

23 octombrie
Bookblog. Cristi Mitran – Lacul Soarelui Lung (Gene Wolfe -Lacul Soarelui Lung)
FanSF. Ce ne pregătește MILLENNIUM BOOKS?
Schizoid.us. Dailies #78

22 octombrie
Leda Blog. Sînge, dar nu orice fel, ci albastru! (Sînge albastru, volumul 1 din seria cu acelaşi nume de Melissa de la Cruz)
Observator cultural. Michael Haulică – Despre serii
Dark Wolf’s Fantasy Review. Cover art – “The Crippled God” by Steven Erikson
FanSF. Ce ne pregătește ALEXANDRIA?

21 octombrie
Aron Biro/The Deleted Scenes. Iarăși două seriale care se țin bine
Costi Gurgu/Vyrclozone. Fanzin vs. revistă
Horia Nicola Ursu/Însemnări din colțu’ hărții. Campania de toamnă (4): Reduceri între 20% şi 40%
Bookblog. George Moga – Solarienii (Norman Spinrad – Solarienii)
Dark Wolf’s Fantasy Reviews. “The Reapers are the Angels” by Alden Bell

20 octombrie
LedaBlog. Precomandă Revelația, vol.2 din seria Forțele răului absolut, de Kelley Armstrong
Dark Wolf’s Fantasy Reviews. Cover art – “La Mejor Venganza” (Best Served Cold) by Joe Abercrombie

19 octombrie
FanSF. Ce ne pregătește LITERA?
Shauki’s Books. Shauki – ÎNGERUL NOPŢII, de Becca Fitzpatrick, în curând la LITERA
AssassinCG. BD – Octombrie 2010 #3
SF, Paranoia si diverse. Metro 2033 – Dmitry Glukhovsky

18 octombrie
Shauki’s Books.Vlad – LITTLE BROTHER de Cory Doctorow
Dark Wolf’s Fantasy Reviews. Cover art – “The Book of Transformations” by Mark Charan Newton
AssassinCG. Medal of Honor – review

17 octombrie
Florin Pîtea/Țesătorul – Îngeri cu fese murdare
Blogu’ Stefanei Czeller. Începuturi
Schizoid.us. Dailies #77

(o săptămînă în urmă, 10 – 16 octombrie: Intermeci (15))

Tagged with:
 

„Splice”, 2009, o cacealma în regia lui Vincenzo Natali.
Acest „Hibrid” (aşa l-au rebotezat Ro Image 2000 şi Prorom) e o coproducţie canadiano-franceză [1] care merge pe mîna efectelor speciale, un film cu scenariu banal, interpretări jenante şi născociri penibile.

Creatura DREN în a cărei realizare s-a băgat cea mai mare parte din bani [2] e un rateu. Gingăşia trăsăturilor celei care o interpretează pe matura Dren (Delphine Chanéac) nu salvează nimic din bluful designerilor. În creşterea accelerată de care are parte, ochii dispuşi lateral îi sînt deplasaţi progresiv înspre zona frontală, ca să facă diferenţă/circ îi bagă în cavitatea bucală umană o limbă ascuţită, ca să fie la modă îi lipesc în noadă o coadă tip scorpion, cu care poate înţepa pe după umăr şi peste toate capac: tălpi-palme! O structură osoasă delicată (formată din falange) nu poate susţine salturi imense de zburători de filme chinezeşti, bănuiesc însă că producătorii au dat verde spectaculosului cu orice preţ mizînd pe un public adolescentin ce nu are treabă cu elementarele cunoştinţe de biologie. Stupefiantă este soluţia aleasă de băieţii de la efecte speciale ca acea coadă să nu-i intre-n fund, să mă scuze domnii, Delphinei Chanéac, introducerea coatelor de iapă (ce-i dau o anume înclinaţie)! În ceea ce mă priveşte, cînd i-au ieşit şi aripi am vrut să renunţ la vizionare!

Pe de altă parte e neplăcut să vezi cum Sarah Polley (nominalizată acum doi ani la Oscar pentru scenariul filmului „Away from her”) aşteaptă să dea replica sau nu ştie ce expresie să afişeze. La Adrien Brody parcă e şi mai rău. Acesta n-a reuşit să apuce personajul, n-a găsit registrul personajului, fanii lui pot risca interpretări hilare: „Aşa e personajul, amorf!„ sau „E rezultatul nefast al indicaţiilor regizorale!” însă, dacă mai era nevoie de o dovadă în plus, actorul sensibil (magistral în „Pianistul”) e făcut pentru roluri de compoziţie, iar nu pentru partituri lamentabile, pentru cacofonii cinematografice [3].

Experimentele oamenilor de ştiinţă (în general urmate de consecinţe reprobabile) sînt un loc comun în panoplia filmelor SF. Dacă în filme slabe cum ar fi „Hallow Man”, 2000, „The Island of Dr. Moreau”, 1996 sau „The Fly”, 1986, un Verhoeven , un Frankenheimer sau un Cronenberg demonstrau că au totuşi ceva de spus, că nu şi-au dorit/n-au stat în baza unei simple colecţii de efecte speciale, aici V. Natali, în numele divertismentului ieftin, transformă uzina de vise într-o încropeală de coşmaruri second hand.
În mod cert, pentru Vincenzo Natali e un regres, cu un buget de o sută de ori mai mare a făcut un film de cîteva ori mai prost decît primul său lung metraj („Cubul”, 1997). Despre „Splice”, el declara că e un film serios, un film despre viitorul nostru genetic, dar cred că vorbea despre ce îşi imaginase el că va fi „Splice”, despre scenariul iniţial, cel care continua „Cubul” şi nu despre stupizenia care a ieşit.

Acţiunea cu scene care de care mai previzibile (defect pentru un thriller declarat) urmează trei etape: sintetizarea unei proteine, inserarea ADN-ului uman într-o selecţie de ADN animal, observarea/îngrijirea organismului nou creat. Cîteva porniri violente ale celor doi cercetători, Clive Nicoli (Adrien Brody) şi Elsa Kast (Sarah Polley) nu rezolvă problemele deontologice ridicate. În ultimele minute ale filmului, valorile morale sînt reinstituite parţial prin lichidarea la grămadă a mai multor personaje principale. Nu se oferă vreun răspuns nici la întrebările ridicate de concepţia pseudoumanei Dren: Ce ne face umani, în ce constă umanitatea noastră, ce ne ridică deasupra animalităţii?
Mă îngrozeşte gîndul că ce a rămas în Elsa Kast poate da naştere la Splice 2, 3 etc.

*

Să vedem cum răspunde arta adevărată acestor întrebări fundamentale:
Vladimir Bortko (autorul miniseriilor „Idiotul”, 2003 şi „Maestrul şi Margareta”, 2005) a realizat în 1988 o peliculă de excepţie, „Inimă de cîine” [4]. Filmul, o reală punere sub semnul întrebării a capacităţilor creatoare ale oamenilor de ştiinţă este o ecranizare alb-negru a romanului omonim scris de Mihail Bulgakov [5].

În Moscova anilor ‘20, eminentul doctor Filip Filipovici Preobrajenski (Evgheni Evstigneev) avînd ca asistent pe mai tînărul său coleg Bormenthal (Vladimir Tolokonikov) transplantează o hipofiză umană unui cîine. Într-un fel, rezultatele experimentului depăşesc aşteptările, cîinele se metamorfozează într-o fiinţă bipedă; treptat pilozitatea i se reduce şi aparent devine o fiinţă umană. Eforturile lui Bormenthal de a-i inculca un vocabular îngrijit dublat de maniere alese sînt însă sortite eşecului, pornirile animalice şi caracterul josnic dovedindu-se a fi înnăscute şi dominante. Doctorul Preobrajenski văzîndu-şi mica sa lume dată peste cap (apartamentul său populat de apropiaţi decenţi reprezintă o oază de normalitate în tulburele ocean bolşevic) îşi face mereu procese de conştiinţă vis-à-vis de făptura pe care a „umanizat”-o. O scenă memorabilă este cea în care bipedul Şarik îşi revendică dreptul la cetăţenie, drept distinctiv pentru o persoană, el doreşte să se numească Poligraf Poligrafovici Şarikov [6].
De la consideraţiunile lui Şarik privind oamenii şi precaritatea traiului său printre ei, trecînd prin peripeţiile acestui cîine vagabond metamorfozat în omul nou sovietic şi pînă la finalul neaşteptat avem de-a face cu un discurs coerent, cu o istorisire fantastică captivantă plină de înţelesuri şi subînţelesuri.
De-a dreptul savuroase sînt şi intervenţiile Comitetului de bloc condus de Preşedintele Schwonder.

Artă şi pseudoartă. Făcătura unei echipe de tehnicieni nu poate rivaliza cu plăsmuirea unui artist adevărat. Ce ar mai fi de spus?

NOTE:
[1] pentru mediocritate nu mai poate fi găsită scuza în cantitate;
[2] sacii organici Ginger şi Fred i-au făcut din mărunţişul rămas, conform declaraţiilor lui Vincenzo Natali;
[3] în „Predators” îşi trage o voce pierită gen Bruce Willis pentru ca personajul Royce să capete ceva duritate, falsează şi în „The Darjeeling Limited”etc.
[4] „Собачье сердце”, în original;
[5] a fost dramatizat şi pe scena Naţionalului bucureştean cu Victor Rebengiuc (Profesorul Preobrajenski), Marius Manole (Şarik) şi Şerban Ionescu (Schwonder) în regia lui Iuri Kordonski;
[6] Şarik – Copilul Domnului.

Adrian Buzdugan

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.