From the monthly archives: April 2011

Ladislau Daradici s-a născut la 29 aprilie 1957, la Cristur, judeţul Hunedoara.

A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Timişoara. Este profesor în Deva.

A debutat ca scriitor în 1990, în perioada care a urmat publicînd proză fantastică, critică literară, eseu şi poezie în Luceafărul, Art Panorama, Ficţiuni, Astra, Semne, Arhipeleag, Anticipaţia, Alternativ SF, Jurnalul SF, Provincia Corvina etc. Debut în SF cu povestirea „Șarpele“, în 1995, în Jurnalul SF.

Volume publicate: Întîlnire cu cei care am fost (2000); Înaripatele din vis (2006) – proză fantastică. A mai publicat volume de poezie și critică literară, manuale școlare.

Tagged with:
 

Astăzi s-a anunțat, la SCI-FI-LONDON Film Festival, cîștigătorul Premiului Arthur C. Clarke 2011.

Premiul se acordă anual pentru cel mai bun roman publicat în Anglia în anul precedent.

În acest an premiul a revenit scriitoarei din Africa de Sud Lauren Beukes, pentru romanul Zoo City (Angry Robot).

Celelalte romane nominalizate au fost:

* The Dervish House, de Ian McDonald (Gollancz)

* Monsters of Men, de Patrick Ness (Walker)

* Generosity, de Richard Powers (Atlantic)

* Declare, de Tim Powers (Corvus)

* Lightborn, de Tricia Sullivan (Orbit)

Din juriu au făcut parte Jon Courtenay Grimwood și Martin Lewis (din partea British Science Fiction Association), Phil Nanson și Liz Williams (din partea Science Fiction Foundation) și Paul Skevington (din partea SFCrowsnest.com). Președintele juriului a fost Paul Billinger.

Lauren Beukes este nominalizată și la Premiul John W. Campbell pentru tineri scriitori.

Tagged with:
 

Cristian Ionescu (m. 21.10.2005) s-a născut la 27 aprilie 1943, în București.

A absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti în 1965.

De-a lungul impresionantei sale cariere, Cristian Traian Ionescu a fost, între altele, vicepreşedinte al Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor (1992-1993), ministru al Comerţului (1993-1995), ambasador al României în Grecia (1995-1997), iar în perioada iunie 2001 – iunie 2005, vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

A debutat în SF în 1991, în revista 467 cu o traducere din Robert Sheckley. A publicat articole și traduceri în CPSF Anticipația, Almanahul Anticipația, Jurnalul SF.

Printre autorii ale căror cărți le-a tradus se numără A.E. van Vogt, Robert A. Heinlein.

Împreună cu Mihaela Ionescu, a publicat, în 2004, un Dicționar de literatură SF.

Tagged with:
 

Mikael Håfström e un regizor inconstant. Cînd are materiale solide la dispoziție face filme foarte bune (a se vedea Ondskan – ecranizare după romanul omonim al scriitorului suedez Jan Guillou) sau cel puţin decente (1408 – după o povestire a lui Stephen King). Cînd nu, face filme ca Derailed, realizat între cele două menţionate anterior. Cu 1408 am avut recent o supriză deoarece l-am revizionat şi culmea, s-a terminat altfel decît ţineam eu minte. M-am simţit ca în bancul acela legat de culmea fotbalului: „Să dai gol şi să ratezi la reluare“. Ulterior am aflat că s-au filmat două finaluri.

The Rite este ultima realizare a regizorului şi eram curios dacă o sa vină cu vreun suflu nou sau o să se scalde într-o desăvîrşită mediocritate. Scenariul a fost scris pornind de la un volum al scriitorului Matt Baglio.

Rutger Hauer este Istvan Kovak, tatăl lui Michael (Colin O’Donoghue) şi este posesor al unei firme de servicii funerare. Istvan e bătrîn, obosit, ursuz şi pare mereu a fi cu un picior în groapă. Michael creşte de mic printre cadavre şi se decide să urmeze calea preoţiei doar pentru a scăpa de acasă. După cîţiva ani, chiar înainte de a-şi încheia studiile şi a fi hirotonit preot, Michael îi scrie o scrisoare părintelui Matthew (Toby Jones), spunîndu-i că nu simte nici o chemare pentru aceasta slujbă şi prin urmare nu vrea să urmeze acest drum. Dorind să-l facă să se răzgîndească, Matthew îi propune să mai aştepte un timp şi să urmeze un curs de exorcist la Roma. „How bad can it be?“ argumentează el.

Colin O’Donoghue reia parţial rolul lui Gabriel Byrne din Stigmata – un personaj aflat la limita dintre credinţă şi necredinţă, nesigur în legătură cu rolul său, suspectînd mereu pe cei din jur.

Cursurile de exorcizare se ţin cu aparatură de ultimă oră – părintele Xavier (Ciarán Hinds) foloseşte un proiector pentru a arăta cursanţilor poze cu persoane posedate, controlînd totul de la un pupitru care şi-ar fi găsit locul pe punţile din Enterprise acum vreo 15 ani. Pe de o parte s-a încercat aducerea la zi a imaginii bisericii, care nu se fereşte de a utiliza tehnologie nouă pentru lupta împotriva răului, însă dorinţa de a arăta că şi oamenii bisericii sînt supuşi viciilor a devenit agasantă – părintele Matthew este dependent de guma cu nicotină după ce a renunţat la ţigări, iar Michael vede la sosirea în Roma două călugăriţe fumînd nonşalant cu braţele sprijinite de geamul deschis al automobilului.

În Roma, Michael rămîne în continuare sceptic în privinţa posedărilor, aşa că Xavier îl trimite pe mîna părintelui Lucas Trevant (Anthony Hopkins), cunoscut pentru numeroasele sale exorcizări.

Filmul încearcă să urmarească îndeaproape modul în care sînt realizate exorcizările în zilele noastre: înainte de a se face o exorcizare, un psihiatru trebuie să excludă toate cauzele medicale posibile înainte ca un preot să treacă la exorcizarea propriu-zisă. În cazul părintelui Trevant, el îndeplineşte ambele roluri. Michael nu este convins nici după prima exorcizare pe care Lucas o face alături de el, şi aici apare probabil cea mai bună replică a filmului : „Choosing not to believe in the devil will not protect you from him“. Anthony Hopkins, vulpoi bătrîn, schimbă repede feţele personajului său, acesta fiind şi cel mai bine clădit.

Alice Braga (I am Legend, Predators, Repo Men) joacă rolul unei jurnaliste care participă la cursurile de exorcizare ţinute de părintele Xavier, dorind să afle adevărul despre aceste practici. Atît Michael, cît şi jurnalista suferă încă de unele traume din copilărie.

Ce mi-a atras atenţia au fost unele cadre cu tentă suprarealistă – excelent realizate, care acumulează şi acumulează tensiune pentru a duce apoi la nişte confruntări destul de seci. Dacă aţi mai văzut filme de gen, nu veţi fi prea impresionaţi de exorcizări, deşi se insistă în unele momente pe unele cadre care se pot dovedi a fi foarte deranjante pentru cineva neobişnuit cu genul horror.

Punctul slab al filmului este că promite foarte mult, se joacă cu spectatorii, le fură ochii pentru a se consuma într-un conflict cam fără suflu, unde diavolul este din nou păcălit, bătut cu propriile arme şi lasă impresia că nu prea ştie ce are de făcut.

Oricum, filmul arată bine, are cîteva atuuri şi dacă treceţi pe la cinema puteţi să-l încercaţi. Nu e ca şi cum v-aţi îneca cu piroane.

Ioan Todoran

 

Fiindcă a venit primăvara şi legumele au început să se ieftinească prin pieţe, ne-am gîndit că ar fi vremea să vă facem şi noi o ofertă de sezon. Cu cărţi, că n-avem legume. Aşadar, de azi şi pînă la 1 mai, toate cărţile de la Millennium Books vor fi mai ieftine cu 20% pentru cei ce comandă online, cu două condiţii: comanda trimisă la una dintre adresele din pagina de contact sau de aici să menţioneze că este vorba de „oferta de sezon” şi, în al doilea rînd, să fie o comandă pentru minim două titluri dintre cele anunţate ca fiind disponibile aici. V-aşteptăm!

 

Premiul Philip K. Dick pentru cel mai bun roman original publicat în ediție paperback în 2010 s-a decernat în cadrul Norwescon 34 (convenția SF a Pacificului de nord-vest), desfășurată la Seatac (statul Washington), în perioada 21 – 24 aprilie 2011.

Cîștigătorul din acest an este The Strange Affair of Spring-Heeled Jack de Mark Hodder (Pyr).

Tagged with:
 

S-au anunțat nominalizările la premiile Hugo 2011. Iată-le:

ROMAN
Blackout/All Clear, de Connie Willis (Ballantine Spectra)
Cryoburn, de Lois McMaster Bujold (Baen)
The Dervish House, de Ian McDonald (Gollancz; Pyr)
Feed, de Mira Grant (Orbit)
The Hundred Thousand Kingdoms, de N.K. Jemisin (Orbit)

NUVELĂ
“The Lady Who Plucked Red Flowers beneath the Queen’s Window” de Rachel Swirsky (Subterranean Magazine, Summer 2010)
The Lifecycle of Software Objects de Ted Chiang (Subterranean)
“The Maiden Flight of McCauley’s Bellerophon” de Elizabeth Hand (Stories: All New Tales, William Morrow)
“The Sultan of the Clouds” de Geoffrey A. Landis (Asimov’s, September 2010)
“Troika” de Alastair Reynolds (Godlike Machines, Science Fiction Book Club)

POVESTIRE
“Eight Miles” de Sean McMullen (Analog, September 2010)
“The Emperor of Mars” de Allen M. Steele (Asimov’s, June 2010)
“The Jaguar House, in Shadow” de Aliette de Bodard (Asimov’s, July 2010)
“Plus or Minus” de James Patrick Kelly (Asimov’s, December 2010)
“That Leviathan, Whom Thou Hast Made” de Eric James Stone (Analog, September 2010)

SCHIȚĂ
“Amaryllis” de Carrie Vaughn (Lightspeed, June 2010)
“For Want of a Nail” de Mary Robinette Kowal (Asimov’s, September 2010)
“Ponies” de Kij Johnson (Tor.com, November 17, 2010)
“The Things” de Peter Watts (Clarkesworld, January 2010)

NON-FICTION
Bearings: Reviews 1997-2001, de Gary K. Wolfe (Beccon)
The Business of Science Fiction: Two Insiders Discuss Writing and Publishing, de Mike Resnick și Barry N. Malzberg (McFarland)
Chicks Dig Time Lords: A Celebration of Doctor Who by the Women Who Love It, editori Lynne M. Thomas și Tara O’Shea (Mad Norwegian)
Robert A. Heinlein: In Dialogue with His Century, Volume 1: (1907–1948): Learning Curve, de William H. Patterson, Jr. (Tor)
Writing Excuses, sezonul 4, de Brandon Sanderson, Jordan Sanderson, Howard Tayler, Dan Wells

BANDĂ DESENATĂ
Fables: Witches, scrisă de Bill Willingham; ilustrată de Mark Buckingham (Vertigo)
Girl Genius, Volume 10: Agatha Heterodyne and the Guardian Muse, scrisă de Phil șiKaja Foglio; ilustrată de by Phil Foglio; culori Cheyenne Wright (Airship Entertainment)
Grandville Mon Amour, de Bryan Talbot (Dark Horse)
Schlock Mercenary: Massively Parallel, scrisă și ilustrată de Howard Tayler; culori Howard Tayler și Travis Walton (Hypernode)
The Unwritten, Volume 2: Inside Man, scrisă de Mike Carey; ilustrată de Peter Gross (Vertigo)

SPECTACOL, FORMĂ LUNGĂ
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, scenariu Steve Kloves; regia David Yates (Warner)
How to Train Your Dragon, scenariu William Davies, Dean DeBlois & Chris Sanders; regia Dean DeBlois & Chris Sanders (DreamWorks)
Inception, scenariu și regie Christopher Nolan (Warner)
Scott Pilgrim vs. the World, scenariu Michael Bacall & Edgar Wright; regia Edgar Wright (Universal)
Toy Story 3, scenariu Michael Arndt; poveste de John Lasseter, Andrew Stanton & Lee Unkrich; regia Lee Unkrich (Pixar/Disney)

SPECATACOL, FORMĂ SCURTĂ
Doctor Who: “A Christmas Carol”, scenariu Steven Moffat; regia Toby Haynes (BBC Wales)
Doctor Who: “The Pandorica Opens/The Big Bang”, scenariu Steven Moffat; regia Toby Haynes (BBC Wales)
Doctor Who: “Vincent and the Doctor”, scenariu Richard Curtis; regia Jonny Campbell (BBC Wales)
Fuck Me, Ray Bradbury, scenariu Rachel Bloom; regia Paul Briganti
The Lost Thing, sceanriu Shaun Tan; regia Andrew Ruhemann și Shaun Tan (Passion Pictures)

EDITOR, FORMĂ SCURTĂ
John Joseph Adams
Stanley Schmidt
Jonathan Strahan
Gordon Van Gelder
Sheila Williams

EDITOR, FORMĂ LUNGĂ
Lou Anders
Ginjer Buchanan
Moshe Feder
Liz Gorinsky
Nick Mamatas
Beth Meacham
Juliet Ulman

ARTIST PROFESIONIST
Daniel Dos Santos
Bob Eggleton
Stephan Martiniere
John Picacio
Shaun Tan

SEMIPROZIN
Clarkesworld, editori Neil Clarke, Cheryl Morgan, Sean Wallace; regie radio Kate Baker
Interzone, editor Andy Cox
Lightspeed, editor John Joseph Adams
Locus, editori Liza Groen Trombi & Kirsten Gong-Wong
Weird Tales, editori Ann VanderMeer & Stephen H. Segal

FANZIN
Banana Wings, editori Claire Brialey & Mark Plummer
Challenger, editor Guy H. Lillian III
The Drink Tank, editori Christopher J Garcia & James Bacon
File 770, editor Mike Glyer
StarShipSofa, editor Tony C. Smith

SCRIITOR-FAN
James Bacon
Claire Brialey
Christopher J Garcia
James Nicoll
Steven H Silver

ARTIST-FAN
Brad W. Foster
Randall Munroe
Maurine Starkey
Steve Stiles
Taral Wayne

PREMIUL JOHN W. CAMPBELL
Saladin Ahmed
Lauren Beukes
Larry Correia
Lev Grossman
Dan Wells

Cîștigătorii vor fi anunțați sîmbătă, 20 august, în cadrul unei ceremonii care a avea loc la RENOVATION (convența mondială de SF 2011) din Reno.

Tagged with:
 

Adriana Moşoiu s-a născut la 25 aprilie 1974, în Constanţa.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Ovidius din Constanţa.

A debutat în Lumi Virtuale, în anul 2000, cu povestirea „Malmus”.

A publicat povestiri şi articole în reviste, a tradus în şi din limba engleză. Printre volumele traduse: Cîinii de diamant. Zile pe turcoaz, de Alastair Reynolds (Nemira, 2008), Zînele punkiste din New York, de Martin Millar (Tritonic, 2008).

În prezent traduce pentru mai multe reviste şi edituri.

Tagged with:
 

Așa cum anunțam, în acest weekend se desfășoară Easterconul, convenția britanică de SF, în cadrul căreia se anunță și premiile acordate de Asociația Britanică de SF.

Iată-le:

ROMAN: The Dervish House, de Ian McDonald (Gollancz)

POVESTIRE: “The Shipmaker”, de Aliette de Bodard (Interzone #231)

NON-FICTION: “Blogging the Hugos: Decline”, de Paul Kincaid (Big Other)

ARTĂ PLASTICĂ: Coperta la Zoo City, de Joey Hi-Fi

 

Marian Truță s-a născut la 24 aprilie 1960, în București.

A debutat în Almanahul Anticipația 1987. A publicat povestiri în CPSF Anticipația, Almanahul Anticipația, antologiile Alte țărmuri ( 2009), Steampunk. A doua revoluție (2011).

Este redactor-coordonator al revistei Nautilus.

A publicat volumul de proza scurtă Vremea renunțării (Bastion, 2008).

Premii: Premiul pentru schiță, Romcon 1986 (pentru „Noapte bună, Tereza“); Premiul Uniunii Scriitorilor din România la Romcon 1987 (pentru „Început de anotimp ploios la Ezary“); Premiul special al juriului la Concursul „Vladimir Colin“, organizat de Editura Nemira, în 1993 (pentru „Nu ne putem abține să nu vă iubim“).

Este membru fondator al Societății Române de Science Fiction și Fantasy (SRSFF).

Site: http://www.mariantruta.ro