Shebango este un oraș american imaginar. Acolo aterizează Nicu, poet marginal și redactor la o revistă dedicată animalelor de companie. Ar trebui să-l întîlnească pe prietenul său Dinu, devenit custodele memoriei lui Tidid Diomed Caraiani, un guru academic de reputație internațională, al cărui trecut românesc a ajuns, după moartea sa, subiectul unor aprinse controverse. Numai că Dinu nu este de găsit nicăieri, deși îi expediază mesaje ciudate într-un alfabet „minoic” inventat de ei în studenție. Bîjbîind printr-o Americă pe care cu greu o întelege, Nicu se lasă prins într-o intrigă detectivistică ale cărei fire se țes nu doar între pasiunile și interesele Estului și Vestului, ci și între momente dintre cele mai violente și confuze ale istoriei românești (fermentațiile legionare, lagărele anilor ’50, semi-Dezghețul și cu-totul-Reînghetul etc.). Surprizele se țin lanț, personale, naționale sau globale…
Mikkel Birkegaard – Biblioteca umbrelor
Traducere din limba daneză de Gabriela Sauciuc
Plin de mister și suspans, învăluit într‑o atmosferă ce amintește pe alocuri de abația tenebroasă din Numele trandafirului, romanul Biblioteca umbrelor vorbește înainte de toate despre magia cărților și despre forța de seducție a lecturii. Ce se întîmplă însă cînd această forță de seducție este folosită în scopuri malefice? După moartea tatălui său, Jon Campelli – un tînar avocat în plină ascensiune din Copenhaga – devine peste noapte proprietarul anticariatului Libri di Luca. Din acest moment se trezește atras fără voie într‑o lume tainică, populată de societăți și organizații secrete înființate încă din Antichitate, ai căror membri sînt înzestrați cu puterea excepțională de‑a influența lectura altora și de‑a da naștere unor povești minunate, dar în același timp de‑a manipula pînă la sinucidere și crimă
Ion Manolescu – Benzile desenate si canonul postmodern (Cartea Românească)
Volumul cuprinde articole de istorie literară, cronici și studii de teorie literară și culturală grupate sub semnul culturii de consum și al noului canon constituit în a doua jumătate a secolului 20.
Ion Manolescu: „Prin zonele de interes pe care le valorifică, Benzile desenate și canonul postmodern încearcă să acopere gusturi, așteptări și niveluri de receptare nuanţate: cronici de întîmpinare ale unor bestselleruri românești ș universale, articole de teoria imaginii (aplicate benzii desenate, desenului animat sau videoclipului), studii de istoria literaturii (vizînd redefinirea noţiunii și o reevaluare a cîmpului cultural autohton), manifeste și articole programatice (în care sînt demontate o parte dintre prejudecăţile sistemului critic românesc, înainte și după 1989). Prin contactul între propriile sisteme de valori ș cele care se degajă din manuale, dicţionare, antologii, istorii sau monografii, cititorii volumului pot ei înșiși ilustra o perspectivă culturală alternativă. O perspectivă în care valorile estetice și cele sociologice coexistă, iar autorii și operele relevante ale celor două circuite (acum reunite) nu se mai exclud reciproc: Călinescu și Tolkien, Amintiri din copilărie și Beavis & Butt-Head, Patapievici și C. Arnal. Amatorii de pariuri culturale vor găsi în Benzile desenate și canonul postmodern nu numai schiţa imprevizibilă și deseori fluctuantă a fenomenului literar autohton după 1989, dar și pronosticurile autorului, cu gradul lor de realizare sau eșec (aparute iniţial în reviste culturale autohtone și într-un volum de popularizare a literaturii române în SUA, articolele și studiile din această carte sînt republicate cu cîteva minime revizuiri și completări).“
(sursă: Oana Boca, director de imagine, Polirom)
3 Responses to F&SF la Bookfest (2): Polirom
Leave a Reply Cancel reply
Comentarii recente
Arhiva
- August 2011 (28)
- July 2011 (22)
- June 2011 (30)
- May 2011 (36)
- April 2011 (42)
- March 2011 (59)
- February 2011 (51)
- January 2011 (44)
- December 2010 (43)
- November 2010 (41)
- October 2010 (53)
- September 2010 (54)
- August 2010 (63)
- July 2010 (73)
- June 2010 (13)
Taguri
Adrian Buzdugan Bookfest-2011 Bookland Bugariu Buna dimineata Calendar campbell memorial Ce treabă am eu cu sefeul?! Ciprian Dobra Columb coperte Cărășel Delimitări teoretice egophobia evenimente Final Frontier Fringe Ghidoveanu Hugo Iconostas timișorean intermeci Justin Cronin Liviu Radu locus Marcel Luca metatext Niță nominalizări Orion Pandele Poul Anderson premii reviste Saptamina SF Scarrow seriale sidewise steampunk sturgeon sunburst Tidhar Traducatorii despre carti Uzina de vise world fantasy zepelineColaboratori
Asociaţii
Ma asteptam la ceva mai consistent nu doar o atingere tangentiala a SF-ului, dar nu-i nimic, poate data viitoare Oana Boca va veni cu o tolba de sf&f plina cu bunataturi si cu sageti drept la tinta.
De la Polirom? N-ai sa vezi! Dar de unde pina unde asteptarile tale, Nicule?
Speranta moare ultima!