Cum actele întîmplătoare de violenţă fără sens pot să dea sens unei apocalipse
Jack Womack – Random Acts of Senseless Violence
Grove Press, 1995
Cel mai bun roman de ficţiune distopică citit de mine în ultimii ani. O carte foarte tulburătoare (făcută şi mai tulburătoare de faptul că am citit-o în august în timpul tulburărilor de la Londra), Radom Acts of Senseless Violence este scris ca un jurnal al unei fete de 12 ani, Lola Hart, care trăiește începutul unei apocalipse lente, şi povesteşte transformarea ei din cel mai bun elev al şcolii într-un copil al sfîrşitului lumii.
Nici o altă carte, nici măcar Flori pentru Algernon, nu reuşeşte să redea atît de bine transformarea personajului principal prin schimbarea limbajului folosit de acesta, limbaj care la început este cel al unui elev obişnuit, pentru ca la sfîrşit să devină cel mai pur limbaj al unei găşti de cartier din New-York, limbaj imposibil pentru cititor dacă nu l-ar învăţa alături de Lola.
Uneori cuvintele Lolei Hart sunt atît de tulburătoare încît este aproape imposibil să o însoţeşti mai departe, în timp ce această apocalipsă se strecoară în lumea ei, apoi în oraşul ei, pe strada ei, în blocul ei, în mijlocul familiei ei, pentru ca, pînă la urmă, să ajungă pînă în sufletul ei.
Este de necrezut faptul că aproape nimeni nu pare să fi citit acest roman fabulos. Citiţi-l şi sînt sigur că va deveni una dintre cărțile voastre favorite, indiferent de genul literar pe care îl preferaţi.
Nota: 5/5
4 Responses to Cum actele întîmplătoare de violenţă fără sens pot să dea sens unei apocalipse
Leave a Reply Cancel reply
Citiţi-ne pe Kindle!
Comentarii recente
Arhiva
- December 2011 (24)
- November 2011 (48)
- October 2011 (37)
- September 2011 (44)
- August 2011 (29)
- July 2011 (22)
- June 2011 (30)
- May 2011 (36)
- April 2011 (42)
- March 2011 (59)
- February 2011 (51)
- January 2011 (44)
- December 2010 (43)
- November 2010 (41)
- October 2010 (53)
- September 2010 (54)
- August 2010 (63)
- July 2010 (73)
- June 2010 (13)
Taguri
Adrian Buzdugan Bookfest-2011 Bookland Bugariu Buna dimineata Calendar campbell memorial Ce treabă am eu cu sefeul?! Ciprian Dobra Columb coperte Cărășel Delimitări teoretice egophobia evenimente Final Frontier Fringe Ghidoveanu Hugo Iconostas timișorean intermeci interviuri Justin Cronin Liviu Radu locus Marcel Luca metatext Niță nominalizări Orion Pandele Poul Anderson premii reviste Saptamina SF Scarrow seriale sidewise steampunk sturgeon sunburst Tidhar Traducatorii despre carti Uzina de vise zepelineColaboratori
Asociaţii
Felicitări pentru prezentare! Într-adevăr, “Random Acts of Senseless Violence” este un roman de referinţă şi un tur de forţă în ceea ce priveşte discursul naratorial, iar în prezent pare mai relevant decît în anul cînd a fost publicat, avînd în vedere evenimentele recente din Marea Britanie. L-am folosit în repetate rînduri ca exemplu în teza mea de doctorat, “Art Wasn’t Quite Crime” (disponibilă de la Millennium Books), şi în urmă cu trei ani l-am prezentat pentru beneficiul cititorilor români la adresa de mai jos:
http://tesatorul.blogspot.com/2008/01/jack-womack-random-acts-of-senseless.html
Multumesc. Stiam ca am mai citit undeva despre Random Acts dar nu-mi aminteam unde. Acum mi-am dat seama ca era in fragmentul online din Art Wasn’t Quite Crime. Vad in index ca e citata de 4 ori. Asta e o buna ocazie de a ma apuca sa o citesc toata. Chiar aveam pofta de ceva non-fictiune despre SF
Mulţumesc frumos pentru alegere. Mă simt onorat.
Apocalipsa, yummy. Cred ca o sa devin eu unul dintre aia care tocmai descopera cartea