Venerabila revistă Weird Tales, care a împlinit de curînd 89 de ani de la prima apariţie, se află în ultimele zile în centrul atenţiei comunităţii F&SF din Statele Unite. Scandalul s-a iscat în urma publicării de către noul editor şi proprietar Marvin Kaye a unui editorial în care acesta laudă meritele unei cărţi YA intitulată Saving the Pearls: Revealing Eden de Victoria Foyt. Mai mult, Kaye anunţă intenţia de a publica primul capitol al romanului în viitorul număr tipărit al revistei. Cartea a apărut în 2011, fiind publicată de Victoria Foyt pe speze proprii, şi este povestea unei lumi în care, ca urmare a încălzirii globale, pămîntenii cu pielea albă (numiţi de autoare Pearls) sînt pe cale de dispariţie, iar populaţia de culoare (Coals, în terminologia lui Foyt) a devenit dominantă şi îi asupreşte pe albi. Potrivit majorităţii covîrşitoare a reviewer-ilor de pe Amazon.com, rasismul „inversat” al cărţii frizează ridicolul; mai mult, cartea este şi sub orice critică din punctul de vedere al calităţii literare, e pur şi simplu proastă.

Marvin Kaye vorbeşte în editorialul său (care, în faţa comentariilor ultragiate ale cititorilor, a fost şters de site-ul revistei, dar poate fi citit aici) despre Saving the Pearls ca despre o pledoarie împotriva rasismului, dar opinia tuturor comentatorilor e unanimă: nici vorbă de intenţii satirice, cartea lui Foyt e rasistă şi gata. Autoarea N.K. Jemisin a rezumat cel mai bine situaţia într-un articol publicat pe blogul său:

Întreg entuziasmul şi toată mîndria de a fi fost publicată în paginile revistei s-au dus. E de la sine înţeles că nu voi mai trimite nimic revistei pentru publicare de-acum înainte. Mai mult chiar, sînt de-a dreptul ruşinată de o posibilă asociere a numelui meu cu această revistă. Iar asta mă supără cu atît mai mult cu cît am ţinut la această revistă şi mă doare să văd cum este distrusă. Eram dispusă să acord o şansă noilor proprietari de la Weird Tales, după schimbarea de regim; în fond, o schimbare poate fi un lucru bun. Dar acest editorial, precum şi decizia de a publica o proză atît de proastă, m-au făcut să îmi dau seama că reputaţia anterioară a revistei Weird Tales este de-acum distrusă. Prin cele scrise, Marvin Kaye nu m-a jignit doar pe mine, ci fiecare autor publicat vreodată de această revistă, fiecare scriitor-aspirant care şi-a trimis textele plin de speranţă la redacţie, pe vremea cînd aceasta era condusă de Ann VanderMeer, fiecare artist care a publicat în paginile Weird Tales, fiecare fan care a votat pentru Weird Tales să cîştige premiul Hugo.

S-au propus măsuri radicale, precum înfiinţarea unui fond Kickstarter pentru a răscumpăra revista de la Marvin Kaye şi John Harlacher, s-a propus un boicot al autorilor şi cititorilor deopotrivă. Ann VanderMeer, care fusese îndepărtată din funcţia de editor odată cu schimbarea proprietarilor, dar păstrase un post de editor-consultant, şi-a anunţat demisia:

Datorită unor diferende artistice şi filozofice majore cu editorii actuali, am demisionat din calitatea mea de editor consultant. Această demisie a fost pregătită de cîteva luni, încă din momentul în care am fost îndepărtată din postul de redactor-şef, dar am amînat-o deoarece am considerat că am o obligaţie faţă de autorii ale căror texte le-am acceptat anterior pentru publicare.

Indignarea a crescut şi mai mult după ce, într-o postare pe blogul său, Jeff VanderMeer a anunţat că, în urmă cu cîteva luni, Ann a încercat să îi convingă pe Kaye şi Harlacher de inepţia posibilei publicări a textului lui Foyt. Ştergerea editorialului lui Kaye de pe site şi publicarea unui comunicat apologetic al lui Harlacher n-a calmat deloc spiritele. În acest moment, controversa continuă.

Horia Nicola Ursu

 

5 Responses to Scandal la Weird Tales

  1. moshulsf says:

    A ajuns pedeleul şi-n America? :-) Glumesc, dar – după cum se vede – încetul cu încetul lumea se duce dracului…

  2. Horia says:

    Not funny. Păstrează-ţi bancurile politice pentru blogul tău.

  3. A.C. says:

    Vai de mine, ce mai zarva! Sincer, chestia asta cu discriminarea pozitiva ma cam calca pe nervi…

  4. Valmon says:

    Or exista oare si carti rasiste bune?

  5. E.B. says:

    Niște cretini plini de politically correctness. Mi-e greață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Разработка этого сайта осуществлена при поддержке рекламного агентства полного цикла Ultra Media Group - все виды рекламных услуг - полиграфия, креатив, веб-разработки, дизайн, СЕО-продвижение, наружная реклама, медиа-реклама.