HR_Giger_2012

H.R. Giger în 2012

Ieri a încetat din viaţă, la Zürich, la vîrsta de 74 de ani, unul dintre cei mai celebri artişti pasionaţi de science fiction: H.R. Giger. Artistul elveţian s-a născut la Chur (Elveţia) la 5 februarie 1940. Deşi îndemnat de părinţi să urmeze o meserie mai „pragmatică”, aceea de farmacist, Hans Rudolf Giger a preferat să-şi urmeze visurile şi, în 1962, s-a înscris la cursurile facultăţii de arhitectură şi design industrial din Zürich. Stilul său aparte, felul în care reprezenta interconexiunea dintre om şi maşină, şi-a pus o amprentă de neşters asupra culturii populare contemporane şi, cu deosebire, asupra felului în care a fost perceput întregul gen science fiction. A făcut parte din colectivul proiectatei ecranizări a romanului Dune al lui Frank Herbert pe care intenţiona să o realizeze Alejandro Jodorowsky, realizînd întreaga muncă de design. David Lynch avea să utilizeze în bună măsură schiţele lui Giger pentru propria sa versiune a romanului. A creat – inspirîndu-se dintr-o pictură a sa, intitulată „Necronom IV” – imaginea unică a extraterestrului şi decorurile din filmul Alien (utilizate şi în urmările acestuia, dar şi în Prometheus), ceea ce i-a şi adus un Oscar în 1980.

21000

Necronom IV, pictura care a inspirat celebra creatură din Alien.

A realizat mai multe filme, coperte de discuri (un exemplu notabil: Brain Salad Surgery – Emerson, Lake & Palmer), afişe şi a publicat numeroase albume cu lucrările sale. În 1998 a cumpărat castelul St. Germain din Gruyeres, Elveţia, unde fiinţează în prezent un muzeu dedicat operei sale, al cărui curator este soţia sa. În 2013 a fost inclus în The Science Fiction Hall of Fame. Moartea sa a survenit în urma rănilor primite într-o cădere accidentală. Odihnească-se în pace!

VMB

 

One Response to R.I.P. H.R. Giger (1940-2014)

  1. RIP! Prima şedinţă a Clubului SF “Cygnus-Quasar”, în feb 2006 i-a fost dedicată operei lui..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Разработка этого сайта осуществлена при поддержке рекламного агентства полного цикла Ultra Media Group - все виды рекламных услуг - полиграфия, креатив, веб-разработки, дизайн, СЕО-продвижение, наружная реклама, медиа-реклама.