În urmă cu o săptămînă v-am propus să vă imaginaţi că vă număraţi printre membrii juriului premiilor Colin 2014 şi să vă exprimaţi opţiunile în ceea ce priveşte titlurile nominalizate. A venit vremea să vedem care ar fi cîştigătorii din acest an potrivit cititorilor noştri.

s1

La categoria roman SF, Florin Pîtea a cîştigat detaşat cu romanul Anul terminal, devansîndu-şi cu mult competitorii şi obţinînd ceva mai mult din jumătatea celor 129 de voturi exprimate. Un rol important l-a jucat în acest caz faptul că autorul a ştiut să-şi gestioneze bine imaginea, sondajul nostru fiind amplu popularizat pe pagina sa de Facebook şi în numeroasele grupuri din care acesta face parte.

s2

La categoria volum de povestiri SF, situaţia a fost mai echilibrată, vîrful clasamentului fiind disputat de Ana-Veronica Mircea (cu Floarea de loldilal), Ioana Vişan (cu Efectul de nautil) şi Marian Truţă (cu A doua venire). A cîştigat Ana-Veronica Mircea, dar diferenţa dintre ea şi cei doi autori care au urmat-o în clasament a fost mai mică. Numărul de votanţi a fost şi el puţin mai redus, de 123.

s3

La categoria roman fantastic avem din nou un cîştigător detaşat în persoana lui Liviu Radu, cu Armata moliilor, care şi-a făcut sieşi concurenţă (Liviu Radu a mai candidat şi cu Vînzoleli nocturne). Votaţii au fost doar 80 în total, prin urmare performanţa lui Liviu Radu, care a strîns (cu cele două nominalizări) 45 de voturi este cu atît mai lăudabilă.

s4

Categoria volum de proză fantastică, unde au fost doar trei titluri în cometiţie, ni-l indică din nou pe Liviu Radu drept cîştigător, cu Golem, golem, deşi acest volum a apărut abia în ianuarie 2014 şi, prin urmare, nu se încadra în plaja de selecţie declarată (anii 2011, 2012, 2013). La această categorie au votat 91 de cititori ai revistei noastre.

s5

La non-ficţiune s-a impus detaşat Michael Haulică cu volumul de publicistică …nici Torquemada, ajutat poate şi de faptul că mulţi dintre votanţi i-au urmărit probabil rubricile din Observator Cultural şi Dilemateca şi cunoşteau conţinutul volumului (care a avut un tiraj relativ modest). 44 din cei 74 de votanţi au ales această carte. La această secţiune s-a înregistrat şi opţiunea care a totalizat cele mai puţine voturi din întregul sondaj: Victor Martin a primit doar 6, pentru volumul său de Eseuri, o dovadă a faptului că acest volum nu avea ce să caute în selecţia finală.

s6

Secţiunea finală, ciudat denumită şi cam neclar definită, Texte de frontieră, a avut parte de un interes sporit, fiind înregistrate aici 104 voturi, majoritatea covîrşitoare fiind îndreptate spre un alt competitor al cărui volum, în ciuda valorii sale incontestabile, nu avea ce să caute în selecţia finală, fiind publicat în 2010. Oliviu Crâznic a obţinut 64 de voturi din total, pentru şi la sfîrşit a mai rămas… coşmarul.

O concluzie privind acest sondaj va putea fi trasă doar după aflarea opțiunilor juriului, care este de așteptat să fie diferite de cele ale cititorilor. Ceea ce e îmbucurător e numărul mare de participanți la acest sondaj, sensibil peste așteptările noastre. Spre deosebire de români în general, iubitorii de F&SF  votează, se pare, cu plăcere.

HNU

 

One Response to Premiile Colin 2014: ce ar alege cititorii?

  1. Victor MARTIN says:

    Desi am publicat un roman science fiction in 2010 („Monede de sticlă”), un volum de povestiri science fiction in 2011 („Masina viitorului”) si un roman science fiction in 2013 („Lenea”), nu doresc sa particip la acest concurs. Pentru mine, premiul „Colin” nu are nici o semnificatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Разработка этого сайта осуществлена при поддержке рекламного агентства полного цикла Ultra Media Group - все виды рекламных услуг - полиграфия, креатив, веб-разработки, дизайн, СЕО-продвижение, наружная реклама, медиа-реклама.